Nya indelningsverket

Svenskarna tänker sig Sverige fortfarande i huvudsak i form av landskap, drottning Kristinas förmyndarregering och länsindelningen till trots. Nu har en ny länsindelningskommitté kommit med sitt första delbetänkande.

Så här skriver kommittén om sina bevekelsegrunder:
Som mål att sträva efter vid en kommande indelning har vi tagit fram dessa utgångspunkter:
Jämnstarka regioner
Kapacitet att bygga strukturer för regional utveckling
Förmåga att ansvara för hälso- och sjukvårdssystemet, inklusive regionsjukvården.
Utgå från befintliga samverkansmönster.

Tanken att dessa regioner skulle bli jämnstarka ser ut som en ren och skär skrivbordsprodukt. Dessa regioner kommer inte på mycket länge ha kraft att bygga strukturer för regional utveckling. De kommer att ha fullt upp i decennier att etablera den nya byråkratin. Hälso- och sjukvården behöver privatiseras, inte centralbryåkratiseras. Det finns inga ”befintliga samverkansmönster” att utgå från i de flesta av dessa områden.

Centralort Lycksele är ett av alternativen för region Övre Norrland, en ort man i princip endast kan ta sig till från Umeå. All infrastruktur, vägar och järnväg är byggd för att man ska slippa passera Lycksele, eller något i den riktningen. Det är lika dåligt med kommunikationerna i region Södra Norrland+Svealand. Var ska man lägga en centralort och har någon tänkt på att vägarna inte är orienterade så att dessa regioninterna transporter fungerar?

I nya region Västra Götaland+Halland+Värmland tror man Göteborg är en naturlig centralort. Vad anser de som bor i Långflon eller i Våxtorp? Småland skulle förmodligen stärkas, men nog blir det dragkamp med Östergötland. Skåne förblir Skåne, men hur blir det med Blekinge?

Målet synes vara att i nästa runda skapa en återgång till enväldets regeringsform med Stockholm som rikets centralort och resten som, vahettere nu? Lansotten!

För min egen del är jag böjd att föreslå motsatsen, återskapa landskapen och låt de bli administrativa enheter nära folket.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 augusti 2017

Regioner

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Nya indelningsverket

  1. Göran skriver:

    Norra regionen är lika stor som halva Sverige. Du har helt rätt Mats. Sjukvården behöver privatiseras. Jag skulle kunna tänka mig en modell som det är i Estland. Den är privat till 95 %. Staten förvaltar inga pengar för sjukvården. Alla betalar in till en stiftelse – som ej är styrd av politikerna – som betalar medborgarens sjukvårdsräkning. Medborgaren väljer själv vilken privat aktör denna vill anlita. Socialisterna kan välja den lilla offentlig vård som finns för att tillfredsställa sina ideologiska bevekelsegrunder. Eftersom det inte finns någon koppling mellan finansiering och vårdgivare är det konkurrens som gäller för läkarna.

    Tänk er samma sak på utbildningsområdet. Vi betalar till en stiftelse och sedan betalar stiftelsen den enskilda läraren ej till något företag eller skola som sådan. Elever och föräldrar väljer lärare. Gäller att vara bra lärare om man vill vara lärare.

    • mats skriver:

      En sjukvårdsstiftelse låter som en intressant modell. Liknar ju en riktig försäkringslösning som drivs affärsmässigt istället för den ”sjukförsäkring” som våra politiker har hand om.

  2. Leif VE skriver:

    Jag kan bara hålla med skribenten. Särskilt i det sista med landskapen. Där finns en urgammal identitet at bygga vidare på (istället för ett byråkratiskt, krystat och historielöst kluddande på kartan med uttunnad demokrati). Ge dem självstyre som de schweiziska kantonerna och centralmakten en lista på beslutsområden som de inte får överskrida. Vi skulle då få en fördjupad demokrati och den demokratiska centralismen som plågat landet allt sedan enkammarriksdagens införande skulle få ett slut. En ny typ av medborgarförankrad institutionell konkurrens skulle berika landet.
    Se boken ”Omstart Sverige” för ett fullt utvecklat förslag för detta!

    • mats skriver:

      Ska försöka få tag i boken. Mer lokalt självstyre och riktig äganderätt vore ett enormt framsteg.

    • Göran skriver:

      Angående områden den inte får överskrida. I USA har man något som kallas för nullification. I korta drag betyder det att en delstat kan förklara en federal lag som icke giltig i delstaten. I en rättegång med jury kan juryn använda sig av den på sådant sätt att de kan bestämma att en lag inte ska gälla. Det är något som varken domare, åklagare eller myndigheterna berättar för juryn och det är ett begrepp som är näst intill okänt bland medborgarna i USA.

      Med ovan sagt att det vore något för ett mer decentraliserat Sverige. Vore skönt för folk ute i landet att bara hånskratta åt korkade lagar från Stockholm.

  3. dolf skriver:

    Utöver våld och tvång, så är det som framför allt karaktäriserar alla totalitära regimer just centralisering. Centralisering kan ha ekonomiskt värde eller vara önskvärt av effektivitetsskäl, men absolut inte i politiska sammanhang, där tvärtom subsidiaritetsprincipen bör vara överordnad i alla lägen.

    Vet inte om Utlandssvensk (kommentator som ofta dyker upp på Genusdebatten.se) varit inne här, men han är bosatt i Schweiz och framhåller ofta Schweiz modell i jämförelse med den svenska. Där är sjukvården privatiserad. Invånarna är förpliktigade att införskaffa en privat sjukvårdsförsäkring, men staten går in som garant om man inte har en inkomst som klarar av försäkringen. Det lär fungera alldeles utmärkt. Väntetider är minimala, mycket god vård och fantastisk service.

    • mats skriver:

      Tror inte Utlandssvensk kommenterat, inte nyligen i vart fall. Har sett det nicket på flera håll nätet, så det kan ju finnas flera. Vet att det finns utlandssvenskar kommenterar här under andra nick.
      Många som framhåller alplandet!

      • dolf skriver:

        Han är aktiv på i stort sett alla ”alternativa” sajter som jag läser regelbundet, och jag misstänker att du läser många av dem också, så det är säkert honom du har sett (och har han inte dykt upp här ännu så är det nog bara en tidsfråga tills han gör det).

    • Stefan Eriksson skriver:

      Dolf, du får mig att tänka på handlaren i ”boa”, som uttryckte sin syn på ordet service.
      Handlaren var ”trumpen” och dåligt kundorienterad i sin framtoning.
      En kund påpekade förhållandet med orden; det finns ingen service här !
      Service! Vad är det??; frågade handlaren. Det är ingen idé att ta hem av det, det blir bara liggandes på hyllorna och blir gammalt.
      Det finns inget vettig som vill ha av det, så det tänker då jag inte beställa!

      • dolf skriver:

        Ok, kul, lite grand av ögonmått och flaska vakuum över den. Men hur i all världen kopplade du det till min kommentar?

  4. Rutger skriver:

    Är svenska politiker allergiska mot folkomröstningar?

    • Göran skriver:

      Att de säger nej säger en hel del om deras inställning till folket.

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    Intressant att många refererar till Schweiz.
    Vet alla att i Schweiz kan man ha beslutande folkomröstningar 365 dagar om året.
    I Schweits är det folket som väljer regering.
    I Schweiz är det nästan undantagslöst folket som har sista ordet i lagstitningsfrågor.
    Regeringen består av sju medlemmar där ordförandeposten cirkulerar mellan ledamöterna.
    Kantonerna är väldigt självständiga speciellt när det gäller utplundring av pengar.
    En kanton ber sina skattebetalare att inte sätta in utdebiterad skatter på bankkonton som administreras av kantonen på grund av den negativa räntan. m.m.
    Listan göras oändlig till Schweizarnas fördel.

    I Sverige förödmjukar partipolitrukerna det svenska folket att en gång var 1.460:de dag tillskansa sig en fullmakt som bekräftelse på sin egen föträfflighet, på det viset är nog Sverige fantastiskt!

    • Göran skriver:

      Systemen i Sverige och Schweiz kan säger något om folket i respektive länder. Ansvarstagande mot underdåniga trygghetsnarkomaner. Trots allt är det medborgarna i Sverige som sätter alla knäppskallar i Riksdagen.

      • dolf skriver:

        Det säger säkert något folken, men att det skulle vara medborgarna som sätter knäppskallarna i riksdagiset håller jag nog inte riktigt med om. Mark Twain lär ju ha sagt: “If voting made any difference they wouldn’t let us do it.” Ligger mycket i det.

  6. Stefan Eriksson skriver:

    Dolf, din kommentar beskriver bra hur brukaren/kunden blir bemött när utföraren/säljaren är det enda alternativet att tillgå.
    I sådana sammanhang är värdet av service en okänd företeelse.
    Handlaren i jämförelsen var ensam på trakten och för många det enda alternativet.

  7. Göran skriver:

    Om vi talar om decentralisering så bestod det antika Grekland av 1.100 stycken stadsstater. Den decentralisering anses vara anledningen till deras ekonomiska framgång. Applicera det på Sverige, så kan det bara gå utför med ekonomin i Sverige med ständig ökande centralplanering.

  8. Stefan Eriksson skriver:

    Om man tar sig en titt i inledningen där syftet med den nya länsindelningen beskrivs i svepande ordalag är min omedelbara reaktion/kommentar;
    SNÖMOS
    ”Pris ske gud, här kommer skatteåterbäringen”.
    Ja, jösses!!

Kommentarer är stängda.