Demokraterna tappar unga väljare

Socialismen ser ut att gå en mörk tid till mötes. Det är bra och efterlängtat. Sossarna går knackigt i Sverige, England, Österrike, Tyskland, Frankrike, Polen, Tjeckien och Italien. Nu tappar också demokraterna stort bland de unga väljarna i USA.

Tänk om denna nyfunna skepsis mot socialismen också kunde innebära något konstruktivt och framåtsyftande i borgerlig anda, då kanske vi skulle kunna vända hundra års mödosamt hasande mot stupet till något mer upplyftande. Det handlar om att välja rätt saker att bygga vidare på, och inte minst om att välja bort rätt saker. Att välja bort sådant som inte längre behövs eller som riskerar ge sossarna möjlighet att återkomma till makten.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Demokraterna tappar unga väljare

  1. Göran skriver:

    Frågan är om de vänder socialismen ryggen baserat på kunskap, eller något annat? Kommer mer frihetligt sinnade personer fortsätta bygga statsapparaten eller kommer de att börja riva den?

    • mats skriver:

      Kunskap kanske är mycket begärt, men det finns tecken på att de åtminstone gör en annan värdering än tidigare.

  2. Åke Sundström skriver:

    Visst är vänsterns globala tillbakagång ett hoppfullt tecken, men jag tycker att du här (inte alltid) gör samma misstag som Samuel genom att bortse från att den svenska högern har ett lika tungt medansvar för ”hasandet mot stupet”. Socialistiskt tänkande pressas tillbaka, det är sant, men Sverige avviker markant från detta mönster. Därför att våra förment borgerliga partier driver i stort samma politik som vänsterregeringen.

    Det tragiska är att vi saknar sant liberala eller konservativa riksdagspartier. Däremot finns SD -mindre vänster än Alliansen – och ett par partier utanför riksdagen, det lilla och fattiga Klassiskt Liberala partiet och det större och mer synliga MED, som har en viss chans att bryta spärren i höst.

    Ansvaret för vår belägenheten vilar framför allt på Fredrik Reinfeldt, han som tämligen ogenerat deklarerade sig som socialdemokrat och – än viktigare – avstod från att ta strid i ideologiska frågor, med påföljd att den socialistiska indoktrineringen och Orwellspråket (inte bara ekonomiskt utan på ett bredare fält) fått mycket starkare fotfäste här än i andra västländer. Och Ulf Kristersson skiljer sig inte nämnvärt från föregångaren vad ideologin beträffar, däremot har han lagt om kursen i ett par centrala frågor, framför allt migrationen. Det räcker nog inte för att återvinna de liberala och konservativa väljarnas fulla tillit och förtroende, låt vara att dessa nu må känna sig tvungna att rösta på M som det minst dåliga alternativet och det enda möjliga för den som vill slippa se sin röst bortkastad.

    Nej, något ”konstruktivt i borgerlig anda” som du hoppas på lär dröja minst fyra år till. Frågan är om Sverige har råd med ett sådant tövande? I synnerhet när nu snuttefilten, nollräntans konstgjorda andning, är på väg att ryckas bort och ersättas av ett investeringsras som lär uppmuntra till ny, dyr och meningslös akutkirurgi.

    • mats skriver:

      Svenskarna är ju duktiga på apa efter amerikanerna, fast man inte vill erkänna det. Så det är främst det jag hoppas på i detta läge.
      Glöm för allt i världen inte att att det inte längre finns några sant konservativa tidningar kvar inom MSM, så konservativa eller vanliga borgerliga värderingar tvingas svenskarna söka på annat håll (internet).
      I övrigt kan jag bara instämma med dig.

  3. Niklas skriver:

    Frågan är ju vart de gamla socialdemokraternas väljare röstar på istället? Risken är ju att en hel del lägger sin röst på V, Mp eller Fi, varpå den borgerliga vinsten blir liten.

    En del lägger kanske i sin röst på SD, men även hos det partiet finns en del klassisk vänstetpolitik.

  4. Göran skriver:

    President Ronald Reagan sade i sitt installationstal år 1981: “Government is not the solution to our problem. Government is the problem.”

    Vi får hoppas att det är det som vissa demokrater upptäcker. Sedan får vi hoppas på att Donald Trump läser lite citat av Ronald Reagan.

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Det handlar om att välja rätt saker att bygga vidare på, och inte minst om att välja bort rätt saker. Att välja bort sådant som inte längre behövs eller som riskerar ge sossarna möjlighet att återkomma till makten”. Så rätt, så rätt. Tack för det Mats.
    Vi prioriterar:
    Rätten till LIV, EGENDOM och frukten av sitt eget arbete.
    Det första som måste göras är att stryka det vulgärsocialistiska flumbegreppet ”ALLEMANSRÄTT” som sanslösa skattefinansierade vettvillingarna tillät sig skriva in i den svenska Grundlagen 1974.

  6. Göran skriver:

    En nu film har producerats i USA: ”BlacKkKlansman” Jag tror den får premiär i Sverige den 7 september i år. I alla fall handlar filmen om en svart polis som infiltrera KKK. Filmen bygger på en verklig händelse. Nu var det inte filmen jag skulle skriva om, utan följande.

    Nya Wermlands Tidning har idag en artikel om denna film. Filmens regissör och manusförfattare Spike Lee är inte någon beundrare av Donald Trump. I denna artikeln verkar man dra kopplingar mellan KKK och Donald Trump eller sublimt få läsaren att tro något sådant.

    Några saker jag reagerar på. 1) Vad har Donald Trump med KKK att göra? Ingenting. 2) Kopplingar mellan Hillary Clinton och KKK är väl dokumenterat. 3) Republikanska partiet har inget med KKK att göra. 4) Demokratiska partiet och KKK är väldigt intima. Tidigare gick det inte att få en högre position i Demokraterna om inte KKK hade godkänt det.

    Hela SMS-kåren i Sverige är hejare av Demokraterna utan att de har den minsta aning om det partiets historia. Exempelvis. När amerikanska inbördeskriget bröt ut var alla slavägare i USA demokrater. Inte en enda slavägare var republikan.

    Här kan vi dra parallell med Socialdemokraterna. Stefan Löfven skyller ohämmat på SD:s bruna historia och kallar SD allt möjligt, men verkar inte ha den minsta aning om socialdemokraternas bruna historia.

Kommentarer är stängda.