Äpplen eller päron

Nu är kvinnliga företrädare för alla riksdagspartier glada för att det väljs kvinnliga presidenter lite varstans i Världen. Det är jag också, för deras skull. Men jag kan inte skriva under på logiken att det innebär att vi måste välja en kvinnlig svensk statsminister snart.

President är jämförbart med kung. De är båda statsöverhuvuden, vanligen inte regeringschefer. Vi kommer att få en drottning som statsöverhuvud så småningom. Hon kommer förmodligen att vara statschef i rätt många år. Ska vi då börja bråka om att det vore rättvist med en kung vartannat årtionde eller så?
Tycker ni att det är fel att vi inte kan välja vår statschef, jobba då för att vi får en republik. Då kan vi välja en kvinna varje gång, om vi så önskar.
Dessutom är det ju helt uppåt väggarna otidsenligt och oförenligt med de demokratiska idealen att vår statschefs ämbete går i arv och att denne enligt grundlagen är tvungen att svära sig till en så gammalkristen tro som den som beskrivs i Karl XII bibel.

Hur jämlik är vår statschef med sitt folk?

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.