Fri fart med proffsboxning!

Då kanske riksdagen kan ta bort alla andra onödiga förbud som finns. Bort med hastighetsgränserna. Det är ju långt färre trafikanter som skadas i trafiken än proffsboxare som skadas av sin ”sport”, räknat i procent av antalet utövare. De få som skadas i trafiken, i förhållande till totala antalet trafikanter, kommer inte ens med på papperet när man räknar antalet skadade boxare.

Andra onödigheter som försvinner är hastighetskamerorna, bältestvång och hjälmtvång. Frågan är om det ens är nödvändigt med körkort?
Det vi talar om här är en ur samhällssynpunkt acceptabel risk för skada i perspektiv av hur samhällsnödvändig aktiviteten är. Trafik, kommunikation och samfärdsel är helt avgörande verksamheter för vårt samhälle. Riskerna finns där, men är oändligt mycket mindre än i boxning. Boxning är inte heller på något sätt nödvändigt.
Tycker du att boxning ska jämföras med andra sporter? Kära du, vi har inga andra sporter där den helt avgörande och inbyggda avsikten är att skada andra utövare. Slag mot huvudet ger poäng och knock out ger direkt seger. Överfört till exempelvis skytte med pistol, gevär eller pilbåge skulle det motsvara att skyttarna sköt på varandra, vinner gör den som först fäller den andre. Spjutkastare skulle kunna ställa upp på 50 meters avstånd och försöka träffa varandra. För fäktare skulle det vara att återgå till skarp klinga och bar överkropp. Vänta nu, heter inte allt det där duell och har varit förbjudet i 200 år? Jovisst. Det ansågs vara det mest elementära tecknet på ett civiliserat samhälle att lämna sådana aktiviteter bakom sig.
Men boxningsförespråkarna hävdar ju att det skadas fler utövare i andra sporter, som ishockey, fotboll, ridning med mera? Ja, absolut. Men inte i någon av dessa sporter eller i någon annan sport heller för den delen, är det avsikten med sporten att skada någon. De skador som uppstår är beklagliga undantag. En konsekvens av att allt liv innebär en viss risk. De som avsiktligt går in för att skada andra utövare skall enligt reglerna utvisas och stängas av från fortsatt idrottande. Det gäller i alla sporter. Men sådant är inte fallet i boxning. Där är det den som skadas som stängs av och den som skadat som firas med medaljer.
Jag är ingen motståndare till kampsporter. Brottning och jiu jitsu är fina kampsporter där man utan att skada varandra markerar överlägsenhet. Men den som avsiktligt skadar sin motståndare blir diskad. Då är det sport. Boxning är ingen sport. Det är bara en dålig ursäkt för misshandel.
Nej, om staten helt ska abdikera från ansvar och regler för medborgarnas säkerhet, budgetansvar för offentlig sjukvård, minimerat lidande, terroristbekämpning eller vad man nu motiverar de olika frihetsinskränkande regelerna med, då är det ändå inte proffsboxning man ska börja med att släppa fritt. Vad kul det ska bli med fri fart igen!

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.