Jämställd megalomani

I programmet Världens modernaste land (SVT) använde akademiledamoten och historikern Peter Englund uttrycket jämställdhet synonymt med jämlikhet. Det var väl synnerligen osakligt. Dels för att han som akademiledamot är vald att vårda svenska språket. Dels med tanke på hur noga man inom den politiska debatten varit med att skilja de båda uttrycken åt. Detta för att motivera att jämställdhet är en alldeles särskild sorts jämlikhet som måste behandlas annorlunda (ojämlikt) än all annan sorts jämlikhet.

I morgonprogrammet på SVT 1 den 1 febrauri sade programledaren Marianne Rundström jämställdhet när hon menade jämlikhet, tror (hoppas) jag. Hon exemplifierade även med att hon avsåg etnisk och religiös aspekt. Eftersom jämställdhet är reserverat för jämlikhet ur genusperspektiv är det ytterst allvarligt om uttrycket jämställdhet tillåts tränga ut det äldre och väl etablerade uttrycket jämlikhet. Det skulle kunna leda till att jämlikhet endast ses som en fråga om könsneutralitet (jämställdhet).
För mig framstår det som osakligt att inte kunna skilja de tvenne uttrycken åt. Det är även ett tecken på bristande opartiskhet att låta ett politiskt nykonstruerat uttryck stjäla tolkningsföreträde från ett redan etablerat universellt uttryck. Vad tycker ni?

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.