Kuken i öra’, svårt för att höra

Jag har hört påståenden om att alla nedsättande könsord handlar om kvinnans kön. Detta skulle då vara ett tecken på att män är rättesnöret och att kvinnor ses som det avvikande. Ingenting kan vara mer fel.

Vad sägs om sådana invektiv som taskmört och karlslok? Det är ju helt klart att här avses i det första fallet att mannen har ett organ som är likvärdigt med en av de minsta och mest värdelösa fiskarna. I det andra fallet slokar hans organ och är värdelöst till sin rätta användning. Nedsättande om mannens kön? Javisst!
Men inte nog med det. Det är så vanligt att nästan ingen reflekterar över det. Att vara nedsättande om mannens kön är alltså den gängse ordningen. Det är först när kvinnans kön används i nedsättande ordalag som det sticker ut och uppmärksammas som udda språkbruk.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.