Moralisk frihet

Moral är resultatet av en intuitiv förförståelse av moral och dess möte med en upplevd verklighet. Utfallet som tillämpad moral kan därför skilja rejält mellan individer eftersom både den intuitiva förståelsen av moral och upplevelsen av verkligheten kan skilja sig åt, liksom naturligtvis den faktiska verklighet som man upplever.

Den intuitiva förförståelsen kan vi knappast påverka eller ändra i efterhand. Däremot bör man, åtminstone hos en receptiv individ, kunna finna vägar till annan upplevelse av verkligheten så att ett annat utfall i tillämpad moral blir fallet. Vi har dock inte rätt att tvinga andra att överge sin moral såvida den inte innebär skadlig verkan på samhället eller andra individer. Om den enbart är motbjudande, förbluffande eller annorlunda så får det passera i frihetens namn.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.