När står det demokratiska Svearikets vagga?

I Arns rike berättar Jan Guillo om svearikets vagga och striden om Götaland eller Svealand. Vad han i normal ordning helt glömmer är Norrland.

Hela vägen genom historien har Norrland varit ett annat land än Götaland och Svealand, oavsett om det var i vikingatid staten Sverige var bildad eller senare. Norrland har haft andra lagar och annan kultur än Sverige i övrigt, ända in i våra dagar. Bland annat har skyddet mot övergrepp uppifrån, från statsmakten varit betydligt sämre. Detta har resulterat i att vi fortfarande har apartheidlagar i Norrland. Nu finns det de som vill utöka dessa lagar med ratificering av FN:s konvention om ursprungsbefolkningar. Norrland ska inte heller i framtiden få bli en del av Sverige. I en demokrati kan man inte tala om ursprungsbefolkning. Det är ett fullständigt ovidkommande begrepp som leder tankar och beslut i helt fel riktning. I en demokrati är det medborgarskapet som är grunden för friheter, rättigheter och ansvar. Att knyta sådana grundläggande frågor till etnisk, kulturell eller religiös bakgrund är att ofelbart försvaga demokratin. Det är att återgå till ett privilegie- eller ståndssamhälle. Nu när vi nyss har avskaffat de sista resterna av adelns särställning ska vi väl inte tillskapa en ny adel i samerna? Det kan inte finnas någon förstfödslorätt i en demokrati. Privilegiesamhället måste läggas i graven. Visst, det har begåtts orätt mot samerna genom historien. Men vilken annan grupp har inte blivit utsatt för orätt och övergrepp genom historien, men ändå tvingats acceptera att historia är historia och inte kan göras ogjort? Framför allt kan inte den demokratiska staten börja rumstera om och försöka ställa till rätta det som gamla odemokratiska styren i landet gjort sig skyldiga till. Det skulle bara innebära ytterligare övergrepp.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.