Nätverkens förbannelse

Nätverken och deras funktion kan beskrivas på flera sätt. Varje beskrivning ger en ny dimension som ger en bättre förståelse av hur informella nätverk kan utgöra en samhällsfara.

Stryparfikus är en växt som omslingrar de starka individerna med sitt nätverk, stryper dem och låter dem dö. Likt en rövslickare tar den stöd av en stark individ men erbjuder inte något produktivt av egen kraft. Så fort en socialdemokrat hamnar i ledningen för en intresseorganisation så dör den sotdöden. Hela organisationens verksamhet underordnas partiets mål, vanligtvis på stället marsch.
Nätverken kan liknas vid ett hierarkiskt switchsystem där de goda släpper fram både onda och goda i demokratisk jämlikhet, grundat på stipulerade meriter. Medan de onda endast släpper fram de redan onda. Därigenom kommer de onda med tiden att dominera allt. Därför behövs krig och revolutioner för att nollställa systemen regelbundet. Efter en kris tillsätts nämligen alltid endast goda just på sina goda meriter? Därefter vidtar en smygande korruption av systemet?
Vad händer när det officiella samhället försvinner och endast de privata kontakterna, de hemliga handskakningarna återstår? Vem vaktar väktaren om väktaren är ett informellt nätverk?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.