Skevt eller vinklat?

I mediarapportering från olika krigs- och katastrofområden rapporteras vanemässigt att kvinnor och barn utgör den största andelen offer. Sedan används dessa uppgifter politiskt för att kasta skuld på män.

Matematiskt är det enkelt att visa att kvinnor och barn i det flesta sammanhang utgör 70% eller mer av en befolkning. Om skador och lidande drabbar alla grupper lika så är det självklart att den ihopbuntade gruppen ”kvinnor och barn” utgör den största.
Nu tycker JämO Borgström att det är ojämställt att redovisa på det sättet, eftersom det antyder att barnen fortfarande är kvinnornas ansvar på ett ojämställt sätt. Så kan man i viss mån se det.
Personligen anser jag att det är ännu allvarligare att man genom detta sätt att redovisa olika gruppers lidande avsiktligt förminskar mäns lidande. Det är härskarteknik i problemformuleringsinitiativet så det skriker om det.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.