Vägförnekare

Klimatförnekare brukar de kallas som inte tror på signalerna om en förestående klimatförändring/-katastrof. Eller som tror att vi med alla sannolikhet kan hantera den förändring som eventuellt blir.

Vad ska man då kalla dem som inte tror att vårt samhälle behöver trafik, allra minst bil- eller vägtrafik? Dem som tror att vi kan rädda klimatet till ett slags status quo genom att avstå från bilkörning och vägbyggnad? Vägförnekare? Bilförnekare?

Har de inte förstått att de som behärskar transporterna härskar i världen? Allt sedan Stonehenges granitblock anlände till byggplatsen, eller pyramiderna uppfördes, har transportteknik varit synonymt med välstånd och högkultur.

Bilen ger möjlighet till frihet, enskild förflyttning och transporter som aldrig tillförne. Att återgå till enbart spårbunden kollektivtrafik är att skriva ut sig själv ur historieböckerna. Det kan inte rädda klimatet eller förfallna stadskärnor.

Bilen måste bejakas, finnas kvar och utvecklas, liksom friheten att framföra den. Drivmedel, framdrivningsteknik och vägstandard måste tillåtas utvecklas. När något fundamentalt bättre utvecklas kommer bilen automatiskt att bli passé. Men det kan inte ske genom att ersätta den med något från historiens skräphög.

Vägförnekarna hävdar att all forskning visar att nya vägar bara leder till mer trafik, som om det vore något negativt. Det betyder ju endast att ett uppdämt behov fått komma fram. Alla otrafikerade, nedläggningshotade järnvägslinjer och flygplatser visar att trafikmöjligheten i sig inte skapar trafik. Det är behov och efterfrågan som skapar trafik. Vilka är vägförnekarna att sätta sig till doms över andras behov? Att döma vår civilisation till en för tidig död?

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.