En sista suck?

Nu går Fraförslaget på återremiss i en snabbrunda. Nej den finten går jag inte på. Det är lika mycket värt som en dekaltrimmad moped. Samma metod har jag sett många gånger i kommunalpolitiken. Återremiss, obetydliga ändringar och sedan problemfritt beslut. Den förändringen är inte mer värd än en dekaltrimmad trampcykel. Det är samma stackare som ska svettas och trampa lik förbannat.

En stor skillnad är att i etern får alla lyssna! Det vet alla och anpassar sitt språk och ordval därefter.
I kabel går så mycket mer komplex information tex bankärenden, företagshemligheter, sjukjournaler, grundlagsskyddad information till media.
Jag är inte själv orolig för att jag gör något fel. Men tolkningen av vad jag gör när jag gör något ovanligt, vilket inte alls är ovanligt, kan bli grymt fel. Vem kommer domstolen att tro på då? Mig och min förklaring eller den statliga myndigheten och deras tolkning? Däri ligger en stor del av förskjutningen i rättsosäkerheten.
Att rösta bort friheten för ökad bekvämlighet eller inbillad säkerhet är ett allt för högt pris. Ett nej är det enda vettiga och säkra alternativet.
För att få bugga i kabel måste brottsmisstanke konkretiserad via annan information, samt beslut av domstol föreligga. Alltså i princip samma som för dagens buggning av telefon.
Det är helt omöjligt att nå rimlig brottsbekämpande framgång genom att spionera på alla, för att eventuellt ringa in misstänkta brottslingar innan de begår brott. Det är också helt ovärdigt en demokrati och en rättsstat.
Tanken att kunna identifiera brottslingar innan de begår brott och därpå fånga samt döma dem till straff för ännu ej begångna brott borde vara främmande i en rättsstat.
Begå brottet först, ta straffet sedan, borde vara den princip som gäller. Den förhöjda risk vi medborgare löper för att bli utsatta för brott med den modellen får komepnseras med effektivare poliskapacitet i den utredande delen och dömande processen efteråt. Effektivitet där får utgöra den avskräckande verkan vi kan erbjuda.
Därutöver en vaksam allmänhet till hjälp.
Samt inte minst, i förebyggande syfte; ett stort mått av frihet som gör udda människor mindre frustrerade och mindre benägna att begå brott för att få leva efter sin egen vilja.
Har alliansen tänkt på hur den nu föreslagna lagen kan komma att användas av sossarna om de återkommer vid makten? Kommer sossarna att låta facket sitta sida vid sida med FRA och jaga dissidenter?

Jag har skickat ett mejl med detta innehåll till samtliga ledamöter inom alliansen.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.