Likvärdigt, lika och värdigt

I Norge har man (några i vart fall) förstått vad jag brukar påtala angående samer och propåer om ursprungsfolk. Norge har sedan några år ratificerat ILO:s konvention 169 om ursprungsfolk. Det har redan visat sig ge problem i de nordliga fylkena. befolkningen har helt enkelt fått olika mycket vikt, makt, inflytande på de lokala demokratiska processerna. I vissa fall har de blivit i det närmaste kortslutna.

Där har man nu bildat en tvärpolitisk förening med syfte att försvara alla medborgares lika och demokratiska rättigheter. Föreningen heter EDL, Etnisk og Demokratisk Likeverd. De har en hemsida också, edl.no
Vi behöver något liknande även i Sverige. Helst innan riksdagen hinner ratificera dumma feltänk från odemokratiska påtryckarorganisationer. Vi som känner till svensk byråkrati vet hur svårt det blir att riva upp sedan. För det ska ju daltas också, och kompromissas, ”vi kan väl vara snälla och ge dem lite rätt”. Svenska byråkrater skulle garanterat verka för att bevara makt åt nazister, stalinister, fundamentalistiska islamister och mormoner om de en gång har gett dem inflytande. Även om det var av misstag eller på felaktigt beslutsunderlag.

Det här inlägget postades i Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.