NIMBY?

Än en gång har debatten blossat upp om huruvida NATO testade vår beredskap med sina ubåtar under kalla kriget. Flera natoländer har erkänt att det är möjligt att de gjorde det. De har svepande hänvisat till gemensamma övningar som kanske inte alla svenskar varit informerade om. Enskilda Natoofficerare har direkt påstått att de kränkte/testade vår beredskap och sin skicklighet med svenska regeringars och överbefälhavares goda minne.

Ryssarna har hävdat att de hade berättigade misstankar om att det förhöll sig så. Därmed inte sagt att de själva vart helt oskyldiga. U-137 bevisar motsatsen.
Tecknen på att även NATO övade här fanns redan när det begav sig. Natoflyg flög över vårt territorium. Varför skulle de inte testa vår försvarsförmåga till sjöss om de kunde?
Alla visste att Sverige aldrig skjuter skarpt. Alla visste att vi hade en högteknologisk försvarsindustri som gärna ville visa vad de kunde och få sina prylar testade på hemmaplan. Alla visste att vi lämnade en protestnot som kvitto på hur framgångsrika katten respektive råttan varit i denna lek. Svensk statistik om allt mellan himmel och jord var offentlig. Det neutrala Sverige var det perfekta kontroll- och testområdet för sådant som på andra håll kunde väcka nervösa ryckningar i avtryckarfingrarna under kalla kriget.
Det är bara svenska högerpolitiker och höga officerare som envist håller fast vid att det endast var Warszawapaktens ubåtar som kom på besök. Hur trovärdiga är de egentligen? Not in my back yard får en ny innebörd av förnekelse.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.