Storebror större än du tror

I spåren av FRA-debatten och frågan om personlig integritet har det avslöjats att försäkringsbolagen har tillgång till långt mer detaljerade uppgifter om dem som sökt försäkring än någon annan har. Detta reser en mängd frågor, inte bara om integritet, utan även om rättssäkerhet.

En vårdgivare har inte skyldighet att spara uppgifter om en vårdtagare mer än tio år från senaste vårdtillfälle. Det betyder att dessa uppgifter i normalfallet blir otillgängliga för vårdtagaren, men även för en behandlande läkare på annat vårdställe. Detta ger ökad risk för flera negativa konsekvenser. En uppenbar är sämre eller felaktig vård, helt enkelt för att läkaren inte får fullständig information. En annan är att den enskilde hamnar i ett betydligt sämre läge gentemot försäkringsbolaget i fråga om ersättning.
Försäkringsbolagen däremot har inga krav på sig att radera i sina register när en person upphör att vara kund. Inte ens när kunden avlidit och alla ersättningar är gjorda skall uppgifterna raderas. Försäkringsbolagen har dessutom rätt att få ut sekretessbelagda uppgifter, alltså sådana som inte ens patienten själv kan få ut. Det gäller oftast uppgifter om psykisk sjukdom. I värsta fall förekommer felaktiga uppgifter som patienten/kunden inte kan bemöta.
Att försäkringsbolagen inte omfattas av samma sekretess som sjukvården är också en försvårande omständighet. Här öppnas en bakdörr för spridning av känsliga uppgifter. Så sker också mellan försäkringsbolagen. Det är redan visat.
Vidare kan det ge oanade konsekvenser för exempelvis släktingar till försäkringsbolagets kunder. När släktingarna vill teckna försäkring kan de nekas eller få sämre villkor för att en släkting har kostat bolaget pengar eller för att en ökad risk för en ärftlig sjukdom kan ge ökad risk för bolaget.
Med full tillgång till PKU-registret kan försäkringsbolagen om de så vill göra en fullständig kartläggning av en släkt, inklusive eventuella oäktingar. En statlig utredare har framfört tanken på att det inte ska gå att mäla sig ur PKU-registret. Det går idag. Nu börjar du kanske ana hur långt vi har kommit på vägen mot storebrorssamhället?
FRA var bara en försmak av vad som är på gång. Tyvärr var våra valda ombud redan alltför cyniska eller alltför naiva för att säga ifrån där. Den uråldriga kampen för individens frihet och personliga integritet har fått en dålig start i IT-samhället.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.