Tillitsparadigm

Hej Lars (Adaktusson), detta är ett svar på en artikel i SvD. jag har inte fått något svar.

Jag blev besviken när jag läste din förra kristna krönika och ännu mer så idag. Jag trodde att du som erfaren journalist stod på vår sida, sanningssökarnas.
För min del får alla tro precis vad de vill. Problemet är när det inte gäller alla, alltid. Du skriver att du tror att vi ateister har problem med de troende för att vi uppfattar dem som manipulerade. Ja, det verkar de vara, men det är inte problemet. Det stora och allt överskuggande problemet med troende människor är att de är manipulerande. Det är de som manipulerar. De manipulerar allt från sin närmaste omgivning till nyheter, nöjen, mode, undervisning, vetenskap, business och politik.
Jag kan se två tydliga skäl till att det blir på det viset. Det ena är det uppenbara, att deras religion påbjuder dem att missionera. Att missionera är att lägga sig i och manipulera.
Det andra skälet är att de själva är beredda att tro utan att kräva handfasta bevis. Det är ett slags tillit. Jag antar att de när en förhoppning att andra ska komma till samma tillit som de själva, bara den visas dem.

Tillit är något som vi ofta har alldeles för lite av i det moderna samhället. Men religionen drar här upp en tydlig och allt mer svåröverstiglig gräns med sin tillit. För vi som inte är religiösa blir bara, jag letar efter rätt ord här, nervösa, oroade, irriterade, skeptiska inför deras tillit. Vi vill ha en horisontell tillit människa till människa. Inte vertikal tillit som förutsätter en Gud. Det är verkligen fråga om två helt skilda paradigm.
Vertikal tillit eroderar demokratins vitalitet. För den som är beredd att blint lyda sina överordnade är mindre lämpad och mindre trolig att avsätta dessa när det behövs. Den vertikala tilliten kan aldrig bli annat än enkelriktad, nerifrån och upp. Detta bidrar också till att försämra dynamiken i demokratin. Men den horisontella tilliten måste med nödvändighet vara ömsesidig, vilket förstärker jämlikheten och demokratin.
Krav från ena eller andra hållet om att det paradigm man inte själv bejakar ska få råda, råda över andra, sådant möts med oro, irritation etc.
I mångas ögon, jag tror de flestas, även bland religiösa västerlänningar i demokratier, hyllar man principen att offentlig verksamhet ska vara sekulär. Tro, religion, måste vara en privatsak som inte utmanar. Det är enda möjligheten till fredlig samexistens. Därför måste vi jobba för att fortsätta rensa ut religionen ur författningar, regler och andra codex. Det mesta återstår att göra.
Men det finns religiösa som inte går med på detta, som vill smyga in mer religion i andras dagliga liv. SvD har länge drivit en sådan smygmissionering. Du har i detta ärende blivit en bricka i deras cyniska spel. Kanske är du manipulerad. I så fall har du blivit deras nyttiga idiot. Ett uttryck som du säkert minns från det kalla kriget, om sådana som aningslöst går andras ärenden.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.