Tolerant lagstiftning

Det moderna samhället ställer allt större krav på rättsstaten att inte lagstifta på ett klåfingrigt sätt som inkräktar på individernas frihet och personliga ansvar. Samtidigt ökar individernas ansvar för att tänka sig för och inte utföra handlingar som är störande eller skadliga för andra. Med andra ord kräver det moderna samhället allt större tolerans från alla parters sida.

Det är inte svårt att skapa brottslingar. Det är bara att stifta lagar som folk inte kan följa. Följer rättsväsendet sedan upp dessa lagar med all den kontroll och övervakning som modern teknik ger möjlighet till och slutligen dömer hårt, då har man skapat ett omänskligt samhälle som provocerar fram brott.
I Sverige brukar vi minnas att alla vill bli älskade. Men den som inte kan bli älskad, nöjer sig med uppmärksamhet. Den som inte kan få det, söker kanske respekt genom att vara fruktad eller avskydd. I USA brukar man förenkla det till att antingen sker saker “my way or no way”, eller “you either make the rules or brake the rules”. Särskilt när det sistnämnda inträffar som resultat av dålig lagstiftning kan det ses som resultatet av oskickligt styre efter intoleransens seger över förnuftet.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.