Intrinsikalism utan värde

Intrinsikalismen är egentligen en värdenihilism. Intrinsikalismen är filosofin som säger att allt har ett värde i och för sig själv och att detta inneboende värde i alla lägen är större än det värde någon annan sätter det i. Miljörörelsen är väldigt pigg på att framhålla intrinsikala värden för allt de vill bevara eller förbjuda andra att nyttja. Om ingen tillåts sätta ett värde på något, utom detta något själv, då blir alla värden inkommensurabla. De blir med andra ord, som en logisk följd, nihilistiska.
Den som tar sig för att sätta ett värde på något, i dess namn eller i dess ställe, den gör sig skyldig inte bara till en oförskämdhet, den begår ett övergrepp. Ger man sig dessutom till att bestämma värdet av något för en tredje person, då gör man sig till diktator.
Om någon tycker att jag har missförstått eller misskrediterat intrinsikalismen, kan jag bara svara: Nej, jag har blott tillämpat logik. Det står var och en fritt att skärskåda mitt resonemang. Kommer ni inte fram till samma svar kanske ni ska analysera er egen logiska kapacitet ett ögonblick, innan ni kritiserar mig.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.