Vive la république!

Jag har funnit ytterligare ett argument mot monarki och kanske särskilt så kallad konstitutionell monarki. Sådan har man i Thailand, men där har man också militärdiktatur efter att militären valt att kasta ut den folkvalde premiärministern. Men Thailand behandlas av diplomater och turister som vilken god demokrati som helst. Det är som om kungen, monarkin skymmer diktaturen, skymmer illegitimiteten hos de styrande. Hade Thailand varit en republik med president, då hade militären placerat antingen en marionett eller en sin egen ledare på presidentstolen. Då hade det blivit tydligt att det var en diktatur och Thailand hade behandlats därefter.
Maktlösa kungar är guld värda för dem som vill dölja dåliga politiska system, brist på frihet och/eller demokrati. Det är förmodligen därför som socialdemokratin i Sverige aldrig avskaffade monarkin, trots att de haft det inskrivet i partiprogrammet i alla tider. När Sverige var som mest DDR-likt, med sossar som styrande personer i såväl politik som byråkrati, NGO:s och kooperativa företag, var det monarkin som fick Sverige att se ut som en legitim demokrati. Uttryckt med andra ord, monarkin var sossarnas allra nyttigaste idiot.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.