Friktion eller välsmort?

Jag har alltid undrat över hur det kunnat finnas så mycket biologiskt material att det bildat veritabla sjöar under markytan, när det utsatts för geologiska processer. Det kallas fossilt olja, naturgas eller kol. Huvuddelen av allt biologiskt material på jordytan omsätts ju kontinuerligt och bildar aldrig depåer av sådana mått att det motsvarar depåerna av olja. dessutom är oljan cirka 10 gånger energitätare än biologiskt material, vilket antyder att volymen reducerats till en tiondel. Hur går det till?
Jag har inte sett någon fullödig vetenskaplig förklaring till detta. Finns det alls någon? Det påminner lite om ”magic indoor hole maker” från sketchen med Lena och Gösta. Det finns ju även det som kallas för bergolja och stenkol och anses vara av naturen skapat utan biologiskt kol. Men all olja kallas även för petroleum, vilket endast är latin för bergolja. Ryska vetenskapsmän har hävdat att de i laboratorium har återskapat processer från jordens inre, som frambringar olja utan organiskt material. De har avfärdats, men på vilka grunder?
Om de har rätt så finns det bara oorganisk bergolja-petroleum och det är en förnyelsebar energiresurs. Den omvärdering av såväl olje- som klimatdebatt som resursanvändning öht detta måste leda till, den blir närmast oöverskådlig i dagsläget.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.