Släpp bilarne loss det är vår!

Det är inte bara mot svenska trafikanters säkerhet som trafikdirektörens okunnighet är ett hot. Det gäller även svenskarnas frihet och livsstil. Sverige är ovanligt gynnat med tillgång till natur för medborgarna att vistas i. För att tillfullo tillgodogöra sig denna natur behöver man ibland redskap. Dessa redskap, som kan vara skidor, tält och ryggsäck, cykel, häst, kanot, båt, eller annat behöver man transportmedel för att få med sig dit där upplevelsen ska avnjutas. Bil är då det naturliga valet, ibland med tillkopplad släpkärra. Då räcker ofta inte en småbil till. Inte med tillgängligt kupéutrymme och inte heller med tillräcklig dragförmåga på släpet. Man får tacka för att tidigare generationer tjänstemän insåg att man inte bör dra omåttlig tungt med en liten bil.
Just nu avslutas vintersportsäsongen med uppmuntrande framgångar för svenska elitidrottare. Hur många sådana får vi fram i en framtid utan en idrottslig massrörelse som till rimlig kostnad kan ta sig till och från tränings- och tävlingsarenor?
En majoritet av Sveriges sommarstugeägare skulle inte heller klara att sköta sin stuga eller resan till och från om de inte hade tillgång till en bil som överskrider det politiskt korrekta. Vårrushen som nu startar i sommarstugesverige är en intensiv bil och släp-säsong.
CO2-skatten har höjts igen för stora trygga transportsäkra bilar. Inte baserat på hur stora deras faktiska utsläpp är, utan på hur mycket de antas släppa ut om de körs som normalbilen.
Sittande regering tog bort fastighetsskatten för att de inte gillade skatt på ägande. Men godtycklig skatt på ägande av bilar kan de tydligen stå ut med. De motiverar det dessutom med något (klimathotet) som de med säkerhet idag vet inte är någon vetenskaplig sanning, utan en endast hypotes och modelleringar som slår fel oftare än slumpen när de jämförs med verkligheten. Utan fordonsskatt på bilar skulle det vara enklare för folk att äga mer än en bil och för varje transport välja den som är bäst lämpad. Men det vore väl att svära allt för högt i den svenska PK-kyrkan.

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.