The importance of being the earner

Ett samtal om klimathotets sanningar och affärsmöjligheter.

Oscar Wildes mest berömda pjäs The importance of being Ernest är en komedi och som vanligt med hans verk är det mycket lek med ord. Ja, rent av slagordsliknande replikskiften. I denna pjäs är det två huvudpersoner som när det passar deras ändamål använder sig av knepet att utge sig för att vara någon annan. Falskpelet avslöjas naturligtvis, men eftersom det är en komedi, en fars, så är slutet lyckligt. Alla blir ärliga, lyckliga och får varandra.
I vår tids stora förväxlingsdrama är det ett antal personer och organisationer som utger sig för att vara ärliga (Ernest) i sin omsorg om klimatet. Men i verkligheten är de endast måna om att vara the earner, den som tjänar pengar på klimathotet. Deras viktigaste bundsförvanter är de birollsfigurer (nyttiga idioter) som spelar med och tror på fullt allvar att de gör en nyttig insats genom att stötta bedragarna.
I vårt fall ser jag inget lyckligt slut på dramat, särskilt inte om bedragarna får sin vilja igenom. Det vora en katastrof för ekonomi, frihet och demokrati. Men inte ens om de blir fullständigt avslöjade och ställda till svars i domstol blir slutet lyckligt. Vad de för politik, vetenskap och media ödelagt på sin orättfärdiga väg mot makten, kommer att ta generationer att överbrygga.

Sålunda:
I don’t play accurately – any one can play accurately – but I play with wonderful expression.
Min forskning är ingen exakt vetenskap – vem som helst kan bedriva exakt forskning – men jag forskar underbart uttrycksfullt. Michael Mann.

Really, if the lower orders don’t set us a good example, what on earth is the use of them?
Seriöst, om inte vanligt folk följer klimathotskodex, vad i hela friden ska man då ha dem till. Al Gore

My dear Algy, you talk exactly as if you were a dentist. It is very vulgar to talk like a dentist when one isn’t a dentist. It produces a false impression…
Kära Rajendra, du talar som om du vore en klimatforskare. Det är mycket ohederligt att tala som en klimatforskare när man inte är en. Det skapar ett felaktigt intryck.

The truth is rarely pure and simple. Modern life would be very tedious it were either, and modern literature a complete impossibility!
Sanningen är sällan klar och enkel. Livet skulle vara urtrist om det vore så, och modern forskning fullständigt omöjlig. Phil Jones

Pray don’t talk to me about the weather, Mr. Worthing. Whenever people talk to me about the weather, I always fell quite certain that they mean something else. And that makes me so nervous.
Var snäll och tala inte med mig om vädret Mr. Watt. Närhelst folk talar med mig om vädret, får jag alltid den bestämda uppfattningen att de talar om något annat. Det gör mig så osäker. Johan Rockström

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.