Värna egenmakten

Jag har allt sedan den första energikrisen på 70-talet pläderat för alternativa energikällor. Jag har fört fram gengas, vätgas, metangas, metanol, etanol och rapsolja som fordonsbränslen. Jag har efterlyst vedeldade ångkraftverk för elproduktion på gårdsnivå, samt småskalig vattenkraft, vindkraftverk och solceller. Allt detta har jag efterfrågat i storlekar och dimensioner som gör det möjligt för var och en att bli producent av sin egen energi. Drivkraften för dessa önskemål har alltid varit självförsörjning. Frihet genom oberoende av andra.

Ingen har visat intresse för mina tankegångar. Politikerna i Sverige vill inte ha ett oberoende folk. Lagstiftningen har medvetet utformats för att missgynna eller direkt förbjuda sådana anläggningar och alternativ.
Företagen, jag har bland annat kontaktat ASEA och Alfa-Laval, var helt oförstående för intresset för egen energiproduktion.
Fortfarande är det ingen i ansvarig ställning i Sverige som tycks vilja värna frihet och oberoende. När alternativ energiproduktion lyfts fram är det alltid med ett miljöalibi. Men i verkligheten är det ingen som är mer intresserad av miljön än av friheten. Detta illustreras tydligt av stormakter som USA och Ryssland. När de börjar tala om alternativ är det för att det kan stärka deras oberoende av andra. Miljön skiter de fullständigt i, på goda grunder.
Den ryska presidenten och före detta KGB-officeren, Vladimir Putin, har i sin akademiska avhandling skrivit om maktutövning via kontroll av råvaror. Är det någon som inte kan se att han som rysk president gör sitt bästa för att omsätta sina teorier i praktisk handling. Han vill stärka sin egen och Rysslands makt i världen.
USAs krig i Irak handlar om tillgången på olja, för att stärka USAs oberoende och egenmakt. Som en backup intresserar de sig också för utvecklingen av alternativen. Bland annat finkammas världen, inklusive Sverige på ny teknik. Dumma svenskar, och inte minst frustrerade nytänkare som ledsnat på svenska politikers och svenska företags ointresse, visar mer än gärna allt de har. Men tag varning av Håkan Lans förlorade patentstrid. Allt som kan stjälas i den branschen kommer att bli stulet. Det är inte ens troligt att vi får utnyttja tekniken för eget behov utan att betala licenspengar.
En gammal svensk tradition har länge varit oberoende och relativ frihet genom frivillig isolering. Den gamla versen om bondelyckan har i århundraden illustrerat den svenska inställningen. Tydligast har det kanske kommit till uttryck i vår offentliga neutralitetspolitik. Men denna frihet bygger i grunden på självförsörjning, att man i realiteten kan klara sig på egen hand, om eller när man inte kommer överens med andra om villkoren för handel.
Denna insikt tycks ha gått förlorad i dagens Sverige. Här vill man införa miljölagar som hämmar utvecklingen, som inte har oberoendet för ögonen. Sverige kommer med denna politik att bli en internationell strykgosse. Det är fullkomligt horribelt att vi, som kanske har mest av alla att vinna på ett varmare klimat och därtill något av de bästa förutsättningarna i världen för att utveckla teknik för självförsörjning och oberoende på energiområdet, inte gör detta.
Är det ren illvilja mot svenskarna eller är det monumental dumhet som gör att inte dessa aspekter kommer fram i den offentliga debatten?

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.