Vänstersidan försöker återigen göra stor sak av att man inte ska få göra vinst i vården och ingen ska kunna köpa sig förbi den offentliga vården. Man undrar var de befunnit sig hela livet. De som bygger sjukhusen tjänar pengar och gör vinst. De som inreder sjukhusen med sängar, röntgenutrustning med mera, med mera, tjänar alla pengar och gör vinst. Alla de som tillverkar och leverar mediciner, förband och annan förbrukningsmateriel gör vinst och tjänar pengar på vår fina svenska offentliga sjukvård. Alla anställda inom vården från lokalvårdare upp till sjukhusdirektörer och landstingsråd tjänar pengar på den offentliga vården. Så det är alltså bara de som äger själva sjukhusen som inte ska få tjäna pengar? En i sanning märklig inställning.
Hur är det då med möjligheten att köpa sig förbi vårdköerna? Förre statsministern Göran Persson köpte sig förbi och beklagade att han inte hade råd att vänta i den socialdemokratiska vårdkön, världens bästa. När Susanna Kallur och Carolina Klüft skadar sig, inte sätter de sig och väntar i vårdkön. Nej de har via sponsorer, klubbar, friidrottsförbund och RF, försäkringar som gör att de får vård ögonblickligen. Det är dessutom ofta den offentliga vårdens allra bästa specialister som står till deras förfogande. Likadant är det i alla idrotter stora nog att skriva liknande avtal för sina stjärnor. Socialdemokratisk jämlikhet i vårdkön har aldrig existerat annat än som propaganda.
Problemet är väl snarare att man måste ta en dyr försäkring medan man är frisk, så att säga på vinst och förlust. Det är betydligt svårare att betala sin vård med reda pengar den dag man behöver den. Då anses det fult och suspekt att man inte har en försäkring. I mina ögon är den som betalar sin vård ur egen ficka istället för att utnyttja försäkringskollektivet den mer hedervärda. Är det möjligheten att ha makten över sin egen vård som skrämmer? Att den som betalar själv också har makten att själv bestämma, istället för att försäkringsbolaget eller något annat anonymt kollektiv bestämmer. Till och med läkarna förlorar i makt om patienten kan bestämma mer. Det är inte konstigt att alla inblandade i vården, utom patienten då, slåss för att patienten, kunden, ska ha så lite som möjligt att säja till om. Skyddad verkstad brukar vi kalla det i adra sammanhang. Det som är typiskt för sådana jobb är att de går till sådana som inte är tillräckligt kompetenta att få jobb på den öppna marknaden, de klarar inte konkurrensen. Det är väl så med den offentliga och byråkratstyrda vården med.
Men vinsten i den offentliga vården är makt över folket. Den makten är tydligen värd vilket pris som helst.