Fotboll underklassnöje?

Det har ofta undrats varför sportpubliken i USA är inte är våldsam som publiken i Europa är. Speciellt fotboll är svårt drabbat i Europa. Ingen har kunnat lämna något tillfredställande svar.
Men jag har en fundering. Kan det ha betydelse att de stora publiksporterna i Europa är arbetarklass, medan de i USA är övre medelklass eller högre i status. Bland övre medelklass eller de som aspirerar på än högre status är det inte comme-il-faut med pöbelfasoner.
Det tycks även finnas en annan skillnad. I USA är det högst status att äga laget. I Europa nöjer man sig, som supporter, med att ägas av laget. Man nöjer sig med att vara underklass och bete sig underlägset.
Det finns en stor sport med många utövare och en trogen publik, där läktarbråk aldrig förekommit, ridsport. Trots att många utövare är arbetarklass, är eliten, blir eliten, en överklass. Den drar därmed inte supporters som är underklass till läktarna.
Fotboll kan utövas som sparka och spring. Man kommer ganska långt med en mycket enkel taktik, spela mot mål. Särskilt på dåliga planer, vintertid i Europa, vår och höst i Sverige, blir slumpen ett betydande inslag.
I USA:s två största sporter, baseboll och amerikansk fotboll är inslaget av taktik och strategi mycket stort. Det kräver mer av såväl utövare som publik. Inget för en underklass med andra ord.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.