Korporativismens söndra och härska

Korporativismen är stadigt förankrad i Sverige. Den lever på att särintressen kan fås att lägga krokben för varandra. Söndra och härska.
Vilka är det som har söndrat mest i svensk politik de senaste hundra åren? Vilka är det som har härskat mest de senaste hundra åren? Svaret på på båda frågorna är socialdemokratin med alla sina tentakler.
Medborgarrätt står inte högt i kurs här. Organisationerna för medborgarrätt är splittrade och svaga. Istället definieras friheter och rättigheter av skråväsende och andra särintressen.
De nya såssarna gör inte saken bättre. Antingen är de aningslösa, eller så är de ansvarslösa. De verkar gilla ordningen att medborgarrätt heter pengar, att börsnoterade företag går före småföretag och enskilda medborgare.
Vi har alltså två politiska block som leds av partier, med respektive intresseorganisationer, som i praktiken motarbetar medborgarrätt. De verkar dessutom göra det fullt avsiktligt för att inte de fria medborgarna med sina rättigheter ska störa deras affärer.
För att göra det hela värre så är medborgarna djupt okunniga om filosofi och principer för individuella medborgerliga fri- och rättigheter. Naturligtvis en medvetet skapat brist i den offentliga skolan och medveten underlåtenhet att föra debatt i ämnet.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.