Energi formar samhälle

Det enda rimliga sättet att tillgodose efterfrågan på energi är att sätta samma beskattning på alla energislag. Exempelvis per kilowattimme i tillgänglig energi. Då kommer den energimix som är billigast att producera att saluföras. När något energislag blir för dyrt kommer produktionen att minska. Och omvänt när något energislag når ett genombrott i produktionskostnader kommer det raskt att öka.
Sedan återstår bara att få till stånd en allmän insikt att skatt på energi är skadligt för samhällets utveckling.

Harold Hamm, grundare av Continental Resources, redovisar att de fossila bränsledepåerna inom USA är mycket större än tidigare känt och de växer fortare än utvinningen. Priset för utvinning är relativt lågt i förhållande till marknadsvärdet. USA kan vara helt sälvförsörjande inom ett decennium. Förråden kommer att räcka i flera generationer framöver.
Han har vid ett personligt besök i Vita Huset berättat detta för presidenten. Men Obama valde att inte lyssna utan svarade att USA måste satsa på grön energi. Makten att sätta sin stämpel på samhället är tydligen universellt mer begärlig för politiker än makten att möjliggöra frihet och fri utveckling.

Ingen vettig energidebattör har någonsin sagt att kolet är på väg att ta slut. Det finns i massor. Däremot finns det de som oroar sig för miljö- och klimatkonsekvenser.
Så finns det de som hävdar att vi passerat peak oil och att oljan snart är slut. Hamm hävdar som sagt motsatsen. Det finns även ryska/svenska forskare som hävdar oljan inte är fossil utan petrokemisk och ständigt nybildas. Enligt flera bedömare kommer oljan aldrig att ta slut.
Det finns alltså ingen anledning att bygga vindkraftverk för att ersätta kol och olja. Dessutom går levererad energi från de olika energikällorna inte in i samma förbrukningssystem. De är inte ömsesidigt utbytbara.

Det finns till och med forskare och debattörer som hävdar att vi är på väg mot ett enormt energiöverskott i Sverige. Vad ska vi göra då? Hålla priserna på en onaturligt hög nivå med hjälp av skatter? Låta den energi som är dyr att producera slå ut den som är billig genom snedvridande beskattning?
Hur ska vi debattörer, nationalekonomer, politiska tänkare med flera, beskriva politiskt styrande energiskatter och subventioner som skadliga för samhället på ett sådant sätt att såväl politiker som allmänhet förstår detta?
All samhällsutveckling kräver överskott på energi. Att beskatta energi är att sänka utvecklingstakten. Det är också ett sätt att lotsa fram ”fel”sorts energi, den som inte är marknadsmässigt konkurrenskraftig. Bästa sättet att utveckla nya energikällor är att använda dem vi har och låta utvecklingen gå undan. När den gamla energin är slut kommer utvecklingen att ha funnit ny. Att strypa energin är att strypa utvecklingen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.