Motstånd i energipolitiken

Tidigare har vi (både jag och andra) konstaterat att energi är viktigt för samhällsutvecklingen. Det är visat som historisk utveckling lika väl som social och teknologisk uteckling. Ju mer fysiskt och prismässigt tillgänglig energi, desto snabbare och starkare utveckling.
I samtliga västliga demokratier beskattas energi hårt och skattetrycket ökar steg för steg. Varför ser det ut så? Vet inte världens finansministrar att priset på energi har ett samband med samhällsutvecklingen? Vill de hämma samhällets fria utveckling?
I en del fall är det definitivt så. De försöker styra samhällsutvecklingen genom en differentierad skatt på energi. I viss mån är det deras rätt, deras uppdrag i demokratin. Men man bör nog ställa fler frågor kring detta, både innan de väljs och när de utövar sitt ämbete. Man bör också ställa frågor om vilken kunskap, vilka fakta och värderingar de har till vägledning för sina beslut.

Vill våra politiker inte ha fri samhällsutvekling? Nej det vill de förstås inte, det minskar ju deras makt. Men frågan är om de vill ha någon utveckling alls? Varför skulle de annars hålla fast vid klimatskatter på energi, när hela klimathotet är avfärdat som en tillfällig villfarelse?

Miljöpartiet vill med miljöargument dra in 4 miljarder i skatt på lastbilstrafik, för dess energiförbrukning. Trots att just lastbilstransporter hör till den mest energieffektiva användningen vi har. De verkar vara för en mycket hårt styrd samhällsutveckling. Vill vi väljare ge upp våra friheter till dem?

EU och i synnerhet de ekonomiskt svagare medlemsländerna har drabbats hårt av den förda klimat- och energipolitiken. I USA aviserade Obama hårdare tag mot energianvändning när han tillträdde som president. På båda håll har den ekonomiska utvecklingen störtdykt. Med kännedom om energins betydelse för samhället, är det någon som inte tror på ett samband?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.