Opinionsjournalistik

Bernhard Öhrstedt, SVT västnytt med hjälp av NTF, gör 21/10 ett indignerat reportage om bussar som kör för fort på 30-sträcka förbi skolor. De visar ett vägavsnitt där 30 är en onödig hastighetsbegränsning. Skolan är omgärdad med ett 2,5 meter högt gunnebostängsel, för passage till andra sidan vägen finns en gångtunnel. Ingen fotgängare behöver alltså befinna sig på vägen. Det är rent av kontraproduktivt ur förflyttningssynpunkt för en fotgängare att beträda vägen just där.

De hävdar statistik över si och så många bussar som kör 30-40 kmh. Den överträdelse om tycks uppröra dem mest är en buss som håller 42 kmh när den lämnar 30-zonen och passerar 50-skylten.

Detta är ett riktigt fulreportage med oärliga avsikter. Det är åsiktsjournalistik nödtorftigt kamoflerat till avslöjande.
Han hade lika gärna, eller hellre, kunnat göra ett reportage som visade på onödig inskränkning i trafikflödet. Hyllat den civila olydnad busschaufförerna visade genom att med eget förstånd och yrkesmässigt kunnande anpassa hastigheten till rådande omständigheter.

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Opinionsjournalistik

  1. Samuel af Ugglas skriver:

Kommentarer är stängda.