Moms skapar klyftor

Av alla skatter anser jag momsen vara den mest skadliga. Det är den som skapar de största klyftorna i samhället. Varför det nu då? Jo, för att samhället som organisation enligt samhällsfördraget är till för människorna, medborgarna. Men momsen beskattar endast människor, så kallade slutkonsumenter. Företagen däremot går fria från denna pålaga.
För den som vill använda ordet kapitalism på ett nyskapande sätt kan man säga att det är momsen som ger de mest negativa effekterna av kapitalismen. Typiskt då att den i Sverige infördes av socialisterna. Företagen blir rikare och medborgarna fattigare. Tydligast är detta i socialistiska blandekonomier som den svenska. Svenska folket är fattigt. När alla skatter är betalda för den ”service” samhället tillhandahåller finns inget eknomiskt utrymme kvar för sparande eller egna val. Så ser den bistra verkligheten ut för många hederliga arbetande svenskar.

Anders Borg tycks också ha förstått detta, men inte hur han ska mildra dess skadlighet. En sänkning av restaurangmomsen träffar helt fel målgrupp. Om det är någon målgrupp som skulle behöva få sänkt moms så är det barnfamiljerna. Sänkt moms på blöjor, mat, barncyklar, familjebilar, kläder mm. det skulle göra skillnad. Barnfamiljerna är utan jämförelse den kategori som är störst konsumenter av varor som de inte kan välja bort. De kan därmed inte heller välja bort momsen.

Redan för flera år sedan föreslog jag att alla familjer skulle få momsregistrera sig och därmed få rätten att lyfta momsen. Detta eftersom familjerna är den enhet som sörjer för samhällets fortbestånd. Denna grundenhet i samhället, individens närmaste stödtrupp är den som behandlas sämst av storsamhället.

Inte heller underlättar momsen samvaron över den strikta gränsen företag – konsument. Enligt skattemyndigheten är ett företag uteslutande en producent som köper varor och tjänster av andra företag och säljer färdiga produkter till konsumenter. Det är en mycket stelbent syn på verkligheten och interaktionen i samhället. För att tydliggöra sin ståndpunkt anser skattemyndigheten att det i princip ska vara omöjligt för ett företag att köpa något av en icke företagare.
Ett skäl för detta är att det förekommit momsfiffel vid sådana affärer. Men det är ju egentligen endast skäl till att avskaffa momsen, inte handeln mellan företag och medborgare.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Moms skapar klyftor

  1. Niklas skriver:

    Tja, momsen är ju bara en tillfällig lösning – enligt en viss Gunnar Sträng. M

    Dock finns det betydligt fler aspekter på moms, skatter och priser. Som enmansföretagare med enskild så ställs man ibland inför dilemmat ifall ett inköp av en vara ska tas på företaget eller privat, ty vissa varor har jag nytta av i både företaget och som privatperson. I det första fallet så tas används obeskattade pengar från företaget, som dessutom får tillbaka momsen. I det andra fallet måste en lön först tas ut från företaget, där det först ska betalas både egenavgifter och skatt. Sedan får man dessutom betala momsen.

    Antag att varan kostar 5000 kr inklusive moms (4000 kr ex moms + 1000 kr i moms). Bokförs varan på företaget, så kostar det alltså företaget 4000 kr netto, sedan momsen betalats tillbaka. Om varan däremot tas privat, måste jag först ta ut totalt 10 000 kr från företaget i form av lön och egenavgifter, där 6000 går då till den ofantliga sektorn och 4000 kr går (netto) till handlaren. Så knäckefrågan är ju om jag vill ta ut 4000 kr och ha kvar 6000 kr kvar i företaget, eller ta ut 10 000 kr i företaget och slänga iväg 6000 av dessa till den ofantliga sektorn.

    Med dagens skyhöga skatter är det dessvärre frestande med kreativ bokföring. När ska vi få det 10%-iga skattetryck som bibeln rekommenderar? För då är det inte lika lockande med kreativ bokföring.

    • mats skriver:

      Hej Niklas!
      Jo, jag känner väl till skatteeffekterna för småföretagare. För ett par årtionden sedan var debatten het om skattekilar. Momsen är en skattekil.
      Redan 1954 lovade Tage Erlander (s) i en debatt i Kungsträdgården med Bertil Ohlin (fp) att socialdemokraterna skulle bli Sveriges främsta skattesänkarparti. Då låg skatten på 10%.

Kommentarer är stängda.