Vår svenska skog

I tidningen Skogsaktuellt nr 10, är Göran Persson intervjuad i egenskap av sin ordförandepost i statliga Sveaskog. Han spelar ut klimatkortet för fullt och menar att Sveaskog ska gå i täten för “förnybara” bränslen och för handel med koldixoidkompensationer. Det är farligt när så inflytelserika personer motiverar sitt handlande med felaktiga fakta på hand.

Han menar också att Sveaskog ska börja arbeta för att ta betalt för naturupplevelser. Hör alla socialistiska allemansrättskramare det? I debatter om äganderätt och allemansrätt har det för båda sidor varit en självklarhet med allmän tillgänglighet till de statliga skogarna. Det är rätten att utan avgift eller avtal nyttja de privata skogarna som varit omdebatterad. Nu tänker alltså staten, företrädd av en socialdemokrat, börja ta betalt för nyttjande av statlig mark. I allra högsta grad ett intressant besked. Kan vi förvänta oss att socialdemokraterna nu tänker biträda en stärkt äganderätt och möjlighet för privata markägare att ta betalt för naturupplevelser?

Han förväntar sig också politiska beslut som stödjer Sveaskogs inriktning. Men det framgår inte om han tror att det gäller oavsett vilken konstellation som styr landet eller vilken av de nya intäktsidéerna han avser. Men han kanske förväntar sig att bli åtlydd i allt?

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vår svenska skog

 1. Niklas skriver:

  Jag förmodar att du åsyftar artikeln på http://www.skogsaktuellt.se/?p=39211&pt=108&m=1422
  Där finns en del intressanta idéer på handel om ekosystemtjänster m.m. som kan bli en hälsosam motvikt till dagens traditionella naturvårdssystem, som i princip går ut på att konfiskera markägarens brukningsrätt – ofta utan någon nämnvärd ersättning!

  Dock står det inget konkret i artikeln om något inträde till vår gemensamma natur. Bara att “jakt, fiske och rörligt friluftsliv är sådana saker som inte alls är exploaterade i dag”. Hur Göran Person ska exploatera dessa saker återstår att se, men jag kan tänka mig att det blir mer organiserade turer i framtiden på Sveaskogs marker.

  • mats skriver:

   Jo, jag vet vad ekosystemtjänster är. Som jag ser det är de en minst lika stor fara ur konfiskationssynpunkt. För när “samhället” anser att de vill ha en viss tjänst så betalar de inte, de stiftar en tvingande lag.

Kommentarer är stängda.