En sko itt’ vara stjölda!

Denna sanning, uttalad med stark stämma och fast övertygelse från en äldre jordbrukare jag lärde känna på min väg fram till eget jordbruk, har varit starkt fäst i mitt minne sedan dess. Orden uttalades på pitemål och lyder på rikssvenska, man ska inte vara skyldig, alltså inte ha skulder. Han förklarade också uttryckligt att utan skulder är man fri att bestämma över sitt eget och han ansåg det var dumt av mig att skuldsätta mig för att skaffa en gård.

Visst hade han rätt i princip. Men jag hade inget val. Svenskar i allmänhet har inget val. Svensk politik har i decennier gått ut på att medborgarna ska sitta i saxen och vara utan valmöjligheter.
Jag har jobbat hårt på att göra mig skuldfri och är det nästan idag. Skulle nog kunna göra mig skuldfri och ändå ha det mesta kvar. Jag kan bara instämma, det känns väldigt bra.

Men vad har svenska myndigheter gjort när svenska folket börjat förstå budskapet, som även deklarerades av förre statsministern, Göran Persson? Jo, man har jobbat hårt på att införa så många regler med tillhörande höga bötesbelopp, att de flesta människor ändå inte har någon frihet kvar, inget fritt val. Fängelse ingår inte i straffsatsen, för sådana straff får endast riksdagen besluta. Böter är det inte heller i juridisk mening, det är administrativa avgifter! På det viset kommer myndigheterna runt problemet med att de inte får bestämma vad som är ett brott. Definitionen av brott är nämligen också en sådan där sak som grundlagen endast tillåter riksdagen. Men sådana juridiska petitesser kan ju kreativa myndigheter ta sig förbi.

En anledning till att myndigheterna kommer undan med detta är att riksdagen, av okunskap eller lättja? ofta nöjer sig med att stifta ramlagar och därmed överlämna åt myndigheterna att forma sin egen praxis som med tiden får lags verkan. Jämförelsen är nära till generalklausuler som låter diktaturer godtyckligt bestämma att allt som inte gillas av regimen eller deras småpåvar är brottsligt, kanske rent av högfärräderi. På det viset kan alla dömas som skyldiga. Poliskonstapel Paulus Bergström i Grönköpings beryktade ord gestaltas i verkligheten.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på En sko itt’ vara stjölda!

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Därför är vår nuvarande Hans Majestät´s valspråk helt galet. ”För Sverige i tiden”!
  Den borde varit: ”Den som gifter sig med tidsandan blir snart änka/änkling”.
  Hur ofta hör jag inte i mina gamla jordbrukarkretsar, ”det går inte att streta emot när man skall tala med överheten” eller ”det är ingen ide att ha avvikande synpunkter” och sist men inte minst den mest hårresande, ”du har fel värdegrund”. Och resultatet, precis det Du beskriver i Din artikel ovan, ett tjänstemannavälde helt utanför medborgarens möjlighet att påverka och slutligen en total ofrihet eller slaveri.

  • B-J Bjurling skriver:

   I det sammanhanget kan det vara läge att påminna om P.J. Rösiös ord: ”Tidsandan är en ohyfsad slyngel som skall tuktas!”
   En stor man.

 2. mats skriver:

  Det var två härliga citat om tidsandan som ni plockat fram.

 3. Niklas skriver:

  Antalet regler, lagar och förordningar är ett bra mått på samhällets dumhet. Ju fler lagar etc. som ett samhälle har, ju dummare och primitivare är samhället ifråga.

  10 guds bud – ca 100 ord.
  Den amerikanska frihetsförklaringen – ca 400 ord.
  Miljöbalken – ca 47000 ord.
  /Niklas

Kommentarer är stängda.