Hum-hum varg

Vallhumlan är utrotad i England. Nu har engelska biologer tänkt åka till Sverige (Skåne) och fånga in 100 humledrottningar för utplantering i England. Det låter bekant. Är det inte en art som varit utrotad i Sverige där svenska myndigheter tänkt hämta nya individer från andra länder? Kan det vara varg?

I det fallet har vi dels fått nej, och dels har det varit en livlig debatt om det rimliga i att återinplantera arter som försvunit. Enligt Darwin är det en del av evolutionen som gör att vissa arter försvinner från en plats. Till dessa evolutionära orsaker kan räknas att arten endast tillfälligt befunnit sig i gränsområdet för sitt naturliga utbredningsområde, att arten konkurrerats ut av en eller flera bättre lämpade i den aktuella biotopen, att biotopen förändrats på ett för arten negativt sätt.

Oavsett orsak måste man förstå att Darwins lag är giltig. Därtill kommer Dollos lag, som säger att ”evolutionen inte kan gå baklänges”. Tillsammans säger de att naturen ständigt förändras, men den pendlar inte fram och tillbaks, den förändras för alltid. Den grundläggande betydelsen av detta innebär att en viss biologisk mångfald, med en bestämd artnumerär, artutbredning och biotopsammansättning inte kan bevaras. Sådana försök är dödfödda, lönlösa och rent av bedrägliga.

När det gäller vallhumlan är den inte rödlistad i Sverige. Därmed tror Länsstyrelsen att de inte kan stoppa infångandet och flyttningen, även om de ogillar den. Det låter mycket märkligt. Alla svenskar, som inte har uttrycklig tillåtelse av Länsstyrelse eller Naturvårdsverk, är förbjudna att flytta någon vild djurart alls inom landet. Varför skulle engelsmän få göra det inte svenskar får, i Sverige?

Eller är det så att länsstyrelsens folk inser att om de säger nej till humleflytten så har de även skapat ett prejudikat som binder ris åt egen rygg när de vill flytta varg från andra länder?

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hum-hum varg

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Tyvärr, svenska skattefinansierade, oavsättliga så kallade tjänstemän gör sig till åtlöje inför hela svenska folket. Det är länge sedan politikerna passerade det vägskälet.

 2. Johnny Lilja skriver:

  Man kan alltid definitionsmässigt diskutera huruvida ett djur som jagats till utrotning har varit utsatt för evolutionen? I så fall ska man tillåta all tjuvjakt och glatt se på när de afrikanska elefanterna utrotas. Anser man inte att jakten är en del av evoltionen så är det väldigt svårt att på naturmässiga grunder ha några invändningar på återinsättandet av varg. Men vi vet ju alla att motståndet är av ekonomisk natur.
  Vad jag vet är länstyrelsen skeptisk till humlehämtningen och inte alls till insättningen av humlorna. Därför faller din jämförelse platt till marken.

  • mats skriver:

   Människan är ett djur (åtminstone mannen). När en djurart utvidgar sina habitat händer det att andra arter utrotas. Det är en del av evolutionen. Om det är jakt som resulterar i utrotning är det egalt om den sker med pilbåge, krutvapen eller klor och huggtänder.
   Myndigheterna i Baltikum är tveksamma till varghämtning och har sagt nej. Myndigheterna i Sverige är tveksamma till humlehämtning, men törs inte säga nej. På vilket sätt faller den jämförelsen platt?

Kommentarer är stängda.