Klimatförbättring, var ordet

Ingrid Kvalvik och ett gäng andra norska forskare från olika discipliner har tvärvetenskapligt undersökt hur klimathotet påverkar jorbrukets villkor i norra Norge. Det gäller på både växtodlingsmässigt, ekonomiskt, socialt och juridiskt. De publicerade sin rapport den 8 november 2011.

De konstaterar att inga norska bönder oroar sig för att klimatet ska bli för varmt för att de ska kunna odla något i nordnorge. Tydligen oroar de sig inte alls för en eventuell klimatförändring. I norra Norge tycks alla se en uppvärmning som en klimatförbättring och inget hot per se.

Däremot ser de andra hot i klimatpolitiken, nämligen att den norska staten bundit sig så hårt för klimatåtgärder att det får negativa konsekvenser för norsk ekonomi i allmänhet och därmed sämre köpkraft och mindre efterfrågan på norska jordbruksprodukter. Men även att en del av de åtgärder som planeras ger allvarliga fördyringar eller andra försvårande regler direkt för jordbruket.

Sammanfattningsvis kan de nordnorska böndernas klimatoro beskrivas med ett gammalt svenskt uttryck. De fruktar att boten är värre soten! Man undrar om de norska eller svenska politikerna blir först att ta till sig denna insikt från hemmaplan? En pragmatisk gissning är att det är de finska politikerna som blir först och svenska sist.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Klimatförbättring, var ordet

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad skall vi arma svenskar göra med alla dessa skattefinansierade tyckare som florerar i till likamed skattefinansierade “riksblaskorna”, bortom all pedagogisk räckvidd?

  • mats skriver:

   Jag hör, känner och förstår din förtvivlan Samuel!
   Tänk om man som prenumerant kunde gå till domstol och kräva att ens egen morgontidning skriver sanningen. Att den tredje statsmakten sköter sitt jobb, annars hotar indragen tidningslicens. De har ju sitt stärkta rättsskydd för det fria ordet för att de ska våga säga sanningen även när den är obekväm för makthavarna. När de inte gör det har de inte tagit sitt ansvar och inte levt upp till sina skyldigheter.

Kommentarer är stängda.