Cannabis

Såg Debatt om cannabis på SVT. Är lite splittrad i denna fråga. Jag gillar inte alls narkotika, tycker effekterna på de som brukar verkar vara lite för oförutsägbara. Har inte provat själv. Min uppfattning är att alkohol är mer förutsägbart och en drog som varit socialt accepterad i Europa i tusentals år. Det är också endast här som både demokratisk och teknologisk utveckling ursprungligen uppstått. Sedan måste man komma ihåg att för alla missbrukare går missbruket före allt annat, oavsett vad de missbrukar.

Men man kanske inte kan komma ifrån att förbudspolitiken inte längre fungerar. Canabis är redan fritt tillgängligt. Då kanske det är bättre att legalisera. Notera att det är en avgrundsvid skillnad på legalisering och släppa fritt. Kring en legal drog finns det lagar som reglerar kvalitet, handel och bruk. Det ger bättre kontroll och större möjligheter att gripa in där det går snett. Andra legala droger är alkohol, som endast får säljas på systemet och krogar med särskilt tillstånd och till personer över 20 år. Tobak får säljas till personer över 18 år. Morfin får endast förskrivas av läkare och förskrivningen är omgärdad med många restriktioner. Jag är medveten om att brott redan förekommer även mot dessa regler. Men reglerna ger trots allt de medborgare som vill vara laglydiga möjlighet att vara det.

En väsentlig del i en legalisering är att upprätta en rättsordning som inte ger straffrabatt till den som berusat sig med en drog. Något som HD nyligen gjorde, helt på tvärs mot den allmänna rättsuppfattningen. Det bör tvärtom anses som en försvårande omständighet om man drogat sig själv så att man minskar sin moraliska eller analytiska förmåga innan man begår ett brott. På det viset får man en tydlig anvisning i lagen och rättspraxis att det inte är drogen som är skyldig, det är användaren och brottslingen själv som är skyldig. Det är inte brottsligt att vara berusad på sin egen kammare, men att vara berusad bakom ratten på en bil är det.

Det enda problem jag förutser vid en sådan ändring i lag och praxis är att feminister kommer att bli mycket upprörda när kvinnor inte längre kan svära sig fria från sitt eget ansvar för hur de uppträder och när och var. Har de berusat sig frivlligt så har de, precis som brottslingen, medvetet förminskat sin intellektuella förmåga att undvika situationer som senare blir farliga eller olagliga, skadliga för dem själva eller andra.

Ytterligare ett område som skulle gynnas är sjukvården. Man vet att cannabis innehåller substanser som effektivt minskar smärta. Det finns många sjukdomstillstånd där effektiv smärtlindring behövs och inte alltid finns tillgänglig idag. I England försöker man genom forskning separera de ämnen som ger smärtlindring från dem som ger ruset. Om man lyckas skulle man kunna få ett effektivt preparat med få biverkningar. Sådan forskning är idag omöjlig i Sverige på grund av vår restriktiva, för att inte säga repressiva lagstiftning.

Drogpolitiken är bara ett av alla dessa specialområden som kan användas för att omyndigförklara medborgaren, eller skapa tillit mellan medborgare och myndigheter. Det är inte alls givet att mer förbud och strängare straff är det bästa sättet att hantera ett problem. Ofta är eget ansvar och större frihet den bättre vägen.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.