Hjälp från oväntat håll?

Det är aldrig för sent att förundras. Den gamle kommunisten som flydde från det kommunistiska Polen, men fortsatte vara kommunist och bland annat argumentera för löntagarfonder en bra bit in på 80-talet, Maciej Zaremba, vill nu stärka de privata skogsägarnas rätt mot staten. Åtminstone kan det synas så i hans artikel i Dagens Nyheter 6 maj, Skogen vi ärvde – Motorsågsmassakern.
Zaremba argumenterar med rätta för markägarens rätt att själv bestämma hur han vill avverka eller sköta sin skog, nästan. Han beskriver vältaligt hur stelbent skogsvårdslagen är. Vad han är ute efter är att skogsindustrin, som idag har nästan allenarådande inflytande över skogsvårdslagen, ska ersättas av ekoturismföretag och naturvårdstyckare som dem som ska tillåtas bestämma över andras egendom. Allt naturligtvis med goda avsikter och för det allmännas bästa. Skogens gamla herrar ska ersättas med nya, men inte med stärkt egenmakt till de registrerade ägarna. Det skulle vara klädsamt och uppmuntrande om Zaremba kunde visa ett större förtroende ägarna och deras eget omdöme.

Socialdemokraten Roland Larsson i Norrtälje har tre stort uppslagna debattartiklar i Norrtelje tidning (14/3, 27/3 och 18/4) argumenterat för den privata äganderättens uppättelse gentemot strandskyddslagen och allemansrätten.
Larsson framhåller att den med störst rätt till anspråket att bestämma över marken borde vara markägaren. Men att så inte är fallet idag. Han läxar också upp sina partikamrater i riksdagen och annorstädes som försvarar den konfiskatoriska politiken mot det privata ägandet. Han är helt på det klara med att dagens ordning missgynnar de vanliga medborgarna, även medlemmarna i SAP och LO.

Hade han varit moderat eller centerpartist hade han förmodligen fulats ut som extremist av sossarna. Men hur ska de nu hantera Roland Larsson? Ett pragmatiskt tips vore att utnämna honom till förhandlare för socialdemokraterna i en dialog med regeringsalliansen om hur man ska göra de nödvändiga och mycket efterlängtade förändringar som måste till i ägandrätten och rådigheten över sin egendom, i strandskyddslagen, plan- och bygglagen, miljöbalken och allemansrätten.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.