Urban, Vilhelmina och Blenda

De ska sommaren lända, säger talesättet. Idag är det Blenda. Alla som kan sin bondepraktika vet att dessa tre dagar i maj, var för sig, påstås indikera hur sommarmånaderna juni, juli och augusti, respektive, kommer att gestalta sig vädermässigt.

Denna ramsa har stor betydelse för perspektivet på klimathotet. Dess spådomskraft är inte hundraprocentig, men det saknar betydelse i sammanhanget. Det som är betydelsefullt är att man för länge sedan observerade årsmånsvariationerna. Detta skedde alltså långt innan människan började släppa ut koldioxid i stor skala. Variationerna var så tydliga och så betydelsefulla att man var tvungen att försöka ge ord för dem. Att dessa uttryck överlevt in i våra dagar betyder att de hade viss bäring, om än inte fullständigt korrekta.

Idag är det Blenda, den sista av de tre dagarna. Hur har de varit? Här i Västergötland har de varit varma och soliga alla tre. Det blir alltså en kanonsommar! Skulle det bli så att juni, juli och augusti verkligen blir varmare och torrare än vanligt, så är det inget bevis för att klimathotet är verkligt eller att den hotfulla klimatförändringen redan inträffat. Det är bara ett bevis för att årsmån är ett högst reellt fenomen och att de gamla talesätten slår  in på ett sätt som gör de värda att hålla i minnet, inte något att lita blint på. Men uppenbart en aning mer redigt än de domedagsprofetior om en förestående klimatkatastrof som man försöker tvångsmata oss med.

Ledordet för all nykter skeptisk syn på klimathotet är alltså Årsmån. Det förtjänas att upprepas i varje ordväxling med klimathotare.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.