Normalt och sinnessjukt

I domen mot Anders Behring Breivik konstateras att han vid tillfället för gärningen inte var sinnessjuk. Gärningen var dock ett grovt brott mot gällande lag. Därför döms han till lagens längsta fängelsestraff.

Det kanske känns bra för många att han blev dömd till fängelse och inte kan simulera sig till ett lindrigare straff. Men logiskt känns det konstigt. Om han inte var rubbad, så gjorde han alltså en logiskt korrekt analys när han tillmätte socialdemokraterna skulden för allt han ansåg vara fel i Norge.

Det fel han gjorde var att begå ett brott och åka fast. Var det ett sådant utfall Brevik hoppades på? Att domstolen skulle finna det rimligt att skylla allt missnöje på sossarna. Var det därför han log när domen lästes upp? Domstolen gav honom rätt i princip, men fel i metodval.

Hans uppsåt var att skada socialdemokratin, helst så illa att deras regeringsfäighet skadades. Dessutom ville han skada partiets rekrytering. Man kan här ana att han inspirerats av det andra tillägget i den amerikanska Bill of Rights och den underförstådda (ibland uttalade) möjligheten för ett fritt folk att med vapen både försvara och avsätta regimen. Även andra revolutionära frihetsexempel har säkert inspirerat honom. Den norska domstolen har tydligt avvisat det berättigade med en sådan folklig rätt. Trots ett i sak giltigt motiv alltså.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Normalt och sinnessjukt

 1. allemand skriver:

  Ingen aning, men glad att dåren är instängd för evigt, förhoppningsvis.

  • mats skriver:

   Ja, han har ju inte gjort någon direkt nytta för oss icke socialister.

 2. norpan skriver:

  Det handlar inte om huruvida han gjorde en logiskt korrekt analys eller inte. Om man är sinnessjuk för att man gör logiskt felaktiga analyser så borde vi alla låsas in, eftersom vi gör logiska felslut hela tiden.

  Vad det handlar om är inte huruvida analys, mål och metod stämmer med verkligheten, utan om man är medveten om sina handlingar och konsekvenserna av dessa. Och det var han.

  • mats skriver:

   Han har ju hävdat att han trodde (tror?) att hans initiativ skulle följas av andra som gör revolt mot ett system han uppfattar som korrupt.
   Att så skulle ske kan ingen frisk människa, med normal kännedom om det norska parlamentets förankring hos det norska folket och den inrotade förändringsobenägenhet detta folk uppvisar, ha.
   Han var alltså inte medveten (klar över) vilka konsekvenser hans handlingar skulle få. Ergo sinnessjuk. Var det så illa att han insåg att han skulle fångas levande och få en tid i rampljuset för ett av de grövsta tänkbara brotten och sedan fängslad resten av sitt liv, och han var nöjd med ett sådant resultat, då är han också sinnessjuk. Hans tankar svävar i ett annat paradigm än en frisk människas.

 3. Samujel af Ugglas skriver:

  Tveksamt om Breivik historien kommer att bli till fördel för socialisterna i det långa loppet även om dessa maximalt utnyttjat sitt otroliga monopol att sprida gift och lögner i de flesta sammanhang och göra alla likasinnade, sig själva och efterlevande till ”offer”. Knappast ett sympatiskt drag?

 4. Errbe skriver:

  Breivik såg sig som en ”korstågsriddare” med uppgift att ”rädda landet”. För att göra det måste han ”nå ut” med sin predikan. Han var lika övertygad om det berättigade i sina lagbrott som många klimatfanatiker är för att ”rädda världen”. De går lösa och får bra betalt av skattepengar.

  Han hade insett att säkraste sättet att ”komma i TV” här i Norden är att mörda folk.

  Sen gjorde han det så grundligt att han blivit en världskändis. Etablissemanget ramlade i alla hans fällor genom att göra rättegången till ett så utdraget skådespel. Där bekräftade man hans kritik genom att censurera vissa vittnemål men inte andra.

  Eftersom han erkänt, borde det ha räckt med rättens session en eftermiddag, för att sedan stänga in honom så att han kunde glömmas bort.

  Utredningen om myndigheternas tillkortakommanden kunde man ha gjort ändå.

Kommentarer är stängda.