Principer kostar

Den svenska våldtäktslagen fick skarp kritik från många håll när den infördes. Att rekvisitet våld eller hot om våld inte längre finns med i gärningsbeskrivningen, men att det trots frånvaro av detta rekvisit kan leda till fällande dom för våldtäkt, är unikt för Sverige. Detta måste man ha i minnet när åtalet och utlämningen av Julian Assange diskuteras.

Han har lovats politisk asyl i Ecuador, vilket upprört en del svenska feminister. I Ecuador har man en annan och mer klassisk gärningsbeskrivning av brottet våldtäkt. Med den gärningsbeskrivning som finns i fallet Assange och väl i sin helhet finns att läsa på nätet, kan han i Ecuador inte dömas för våldtäkt. Man kan tycka vad man vill om Ecuadors lagstiftning, men de har sin fulla rätt att hålla på sin tolkning.

Den som vill kan jämföra med vissa skillnader i svensk och amerikansk lag. Vi har sedan länge tagit bort dödsstraffet för desertering och landsförräderi. I USA finns det kvar. I vårt utlämningsavtal med USA har vi rätt att vägra utlämning i de fall där dödsstraff finns i straffskalan. På 1960- och 70-talen ledde det till att amerikaner som inte ville kriga i Vietnam sökte sig hit. Såvitt jag vet utlämnades ingen till USA. Detta tillsammans med Palmes oförsonliga attityd mot USA gjorde att Sverige tidvis hade sämre handelsrelationer än andra länder med USA.
Principer kostar, ibland kan det vara nödvändigt att påminna sig varför en viss princip är värd priset.

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Principer kostar

 1. allemand skriver:

  Detta är det klassiska problemet att lilla Sverige tror sig vara en stor Bullmastiff av sällan skådat slag. Vi tror att världen styrs genom våra fingrar medan i verkligheten behöver du inte åka långt innan Sverige och Schweiz är samma land.

  Att stats-feminismen har fått det genomslaget det fått beror enbart på att de flesta av våra medier styrs av just vänsterpolariserade 68-överlevare.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Oavsett Assange vore det intressant att få lära sig varför det är ”förbjudet” att köpa så kallat ”sex” men inte sälja?

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Oavsett Assange vore det spännande att få lära sig varför det är förbjudet att köpa så kallat ”sex” men inte att sälja?
  Litar parasiterna på skatteverket mer på kvinnorna än på männen, för som det uppfattas är problematiken en ren skattefråga som allt annat i landet ”Perversien”, eller har jag fel?

  • mats skriver:

   Finansministern hade nog gärna tagit hand om ”övervinsterna” från sexhandeln om han fått. Men i förmyndarsverige ska det ju moraliseras också, sex, pengar, sprit, vapen, ”lyx”-bilar, ”lyx”-båtar, flygresor med mera, väcker en outsinlig avund.

Kommentarer är stängda.