Jordbruksjournalistik

I Jordbruksaktuellt nr 15 beskrivs i ledaren hur Jordbruksverket sedan Sveriges EU-inträde, alltså snart 20 år, inte fått ordning på arealuppgifterna till lantbrukarna. Tydligen hämtar den lantbrukare som söker arealstöd uppgifter från Jordbruksverket om hur stor den stödberättigade arealen är. De tar sina uppgifter ur ett kartmaterial. När bondens stöd I efterhand granskas av Jordbruksverket, gör den granskande avdelningen en annan avrundning av arealstorleken. Finner de då ”fel”, blir bonden skyldig att betala tillbaks pengar. Myndigheten tar inget som helst ansvar för sina egna uppgifter som ligger till grund för stödansökan.

Låter det som moment 22?

Å andra sidan innehåller tidningen (som vanligt, är man beredd att tillägga), en mängd artiklar som ensidigt propagerar för ekologisk odling och ett mittuppslag där man upprepar de vanligaste lögnerna och flosklerna om klimatet.

Ska man verkligen lita på tidningen? Vattenmelonjournalisterna tycker förmodligen att de gör sitt jobb med den äran. Vad jag anser om klimathotet är väl känt. Min principiella inställning till kemiska bekämpningsmedel är att de bör undvikas om man har andra val. Det är främst ett arbetsmiljöproblem för bönder och anställda. Rätt utfört är det inget som rör konsumenten.

Vilket är då journalistikens intresse av att till jordbrukarna förmedla en förvrängd bild av verkligheten vad gäller brukningsmetoder, produktsäkerhet, avkastning och kvalitet? Vilket är journalistikens intresse av att göda allmänhetens okunnighet om sakförhållandena och spä på fördomarna?

Tjänstemännen, i såväl svensk som europeisk byråkrati, får det mesta av sin information om jordbrukets villkor från media. Det sker både direkt och indirekt genom att medias rapportering filtrerats av ”utredare”. Visst kommer det information och kunskap från forskningen. Men vilken forskning är det som får mest anslag? Den forskning som får genomslag i media!

Vi behöver en  mångfald nyhets- och informationskällor. De får gärna ha en redovisad agenda. Men när alla har samma agenda, som ekologiskt, då blir det problematiskt.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.