Gör om, gör rätt!

EU-medborgarna listar miljön som minst viktigt. EU har intervjuat 50746 medborgare över 15 år i de 27 medlemsländerna. Resultatet redovisas region-, nations-, och EU-vis. Sverige är här uppdelat i de för oss ovanliga regionerna Stormälardalen? alltså Stockholm, Uppland, Södermanland Västmanland och Närke i en region. Norrland inklusive Värmland och Dalarna i norra regionen och hela övriga landet i den tredje regionen.

Det är flera frågor som ställts, den viktigaste är förmodligen den om ekenomin i hemlandet. Svenskarna leder ”naivitetsligan” med 83% som anser ekonomin god. Grekland ligger i botten med 100% som anser den dålig, inga tveksamma eller optimistiska. Det är mycket sällsynt att undersökningar ger 100% i någon fråga, så vi får anta att grekerna har rätt, läget är utomordentligt allvarligt i Hellas.

Man har även frågat hur viktig miljöfrågan, inklusive den stora klimatfrågan är. I hela Europa, utom i två regioner, anser mindre än 20% att det är den viktigaste frågan för EU. De två regioner där 20-40% av befolkningen anser att miljön är den viktigaste frågan är Stockholm och Bretagne. I Stockholm är 80% av journalistkåren röd-grön. Är det detta som slår igenom här?

Samma dag som undersökningen offentliggörs visar SVT på nyheterna i morgonprogrammet och i vetenskapens värld att klimatfrågan är ointressant för amerikanerna i deras presidentval. De förfasas över den amerikanska okunnigheten och kopplingen till deras religiositet. När får vi höra svenska MSM erkänna att de haft fel om klimathotet? Vilken religion ska de skylla på?

Svenskarna oroar sig mycket mer för sjukvården. Vi ligger i top med de länder där 40-60% av folket oroar sig för sjukvården. totalt i Europa gäller den allvarligaste oron, utan konkurrens, arbetslösheten. I snitt (median) 61% av EU-medborgarna anser att arbetslösheten är den viktigaste frågan av alla. Sverige hamnar i segmentet under, 40-60%. Tvåa är ekonomin i allmänhet med 32%. Sammantaget anser alltså 93% av européerna att arbetslöshet och ekonomi är Europas allvarligaste problem. På tredjeplats kommer sjukvården med 20%.
Absolut dösist med endast 6% kommer miljön, efter invandringen som får 11%.

Jo jag vet att det blir mer än 100%, (totalen är 171%) ingen förklaring lämnas, men jag gissar att det har att göra med indelningarna i intervallerna och medianerna, ej medelvärden. Om svenskarna skulle rösta som EU-opinionen och efter endast en viktig fråga skulle miljöpartiet inte ens komma in i riksdagen (6/171=3,5%).

Trenden är i vart fall kristallklar. Vi har många, många, många politiker, myndigheter och lobbyorganisationer som ägnar sig åt fel saker! Detta avspeglar sig också i vilka representanter folket anser representerar dem bäst. Det gick att välja på lokal och regionala, nationella respektive EU-politiker, samt ingen. Hälften av regionerna i Spanien, nästan samtliga i Italien och Österrike samt hela Grekland och Estland ansåg att ingen företräder deras intressen.

Man kan tycka vad man vill om Jean-Paul Sartre, Men insikten att: ”Det finns två sätt att förstöra ett folk. Antingen fördömer man det som helhet eller också tvingar man det att förneka de ledare det har valt. Det sista är det värsta.” var genial.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Gör om, gör rätt!

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Vi har många, många, många politiker, myndigheter och lobbyorganisationer som ägnar sig åt fel saker” är kanske allvarligt men än värre, dessa tillåts göra det för stulna pengar och som någon politiker anser det är rätt att bränna (sedlar) offentligt inför ögonen på en hel befolkning.

Kommentarer är stängda.