Konstitutionellt vulkanutbrott?

Island kan vara på väg mot nya problem. Den 19 oktober röstade de i en icke beslutande folkomröstning om ett förslag till ny grundlag. Förslaget hade tagits fram via facebook och twitter. Tjugofem medborgare i en kommitté har sammanställt förslagen som man röstade om. Knappt hälften av Islands röstberättigade medborgare deltog.

Som vanligt när en mängd personer lämnar förslag blir resultatet spretigt Visst kan man ana en god vilja bakom förslagen, men distinkt som en grundlag bör vara är inte förslaget. Ett exempel är att man i många paragrafer hänvisar till demokrati eller demokratiska beslut, utan att definiera vari denna demokrati består. Det är grundlagens uppgift att definiera demokratin, inte att i svårtolkade fall hänvisa till en obestämd demokratisk uppfattning.

Samtidsdebatten har lämnat sina tydliga spår i dokumentet. Media, personlig integritet, elektroniska kommunikationer, sjukvård, välfärd och diskriminering är ämnen som avhandlas i bestämda och uppfordrande ordalag för att i slutet av respektive stycke lämnas fritt att inhiberas av demokratiska beslut

Kontentan blir att rättssäkerheten inte garanteras i grundlagen utan i parlamentet. Hur det tenderar att fungera vet vi allt för väl. Att islänningarna via FB och twitter totat ihop detta förslag gör det inte bättre eller mer ordentligt förankrat hos folket. Men det visar med lysande tydlighet att islänningarna vill ha obegränsat med frihet, välfärd och omvårdnad på statens bekostnad.

Staten, vem är det? Har facebookarna Bruse inget begripit om varför Island närapå gör statsbankrutt varje gång de beviljar sig själva lite extra lyx? Med 235.000 röstberättigade medborgare och totalt en befolkning på 320.000 är det inte så många förmögna beskattningsobjekt att lägga bördorna på.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Konstitutionellt vulkanutbrott?

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Island blev för oss vanliga européer en klart lysande stjärna med en rättrådig president Grimsson som vägrade att låta skattebetalarna stå för skulderna i bankutsvävningarna för några år sedan utan istället lade ansvaret på det eländiga politikerpatrasket som ockuperade den folkvalda institutionen ”Alltinget”.

Kommentarer är stängda.