Feministiskt föregångsland

I USA är 5% av lastbilschaufförerna kvinnor, i Europa är de endast 1%, i Sverige under 3%. I USA har kvinnorna organiserat sig sedan 2007 för att bli fler och få jobba mer på sina villkor.

Vad säger svenska feminister om detta? Jag har inte hört något om att ”kvinnor kan” i detta ärende. Visserligen har Scania sin lastbilsdag enbart för kvinnor varje år i Södertälje. I USA är Volvo Trucks sponsor till Women In Trucking. Det finns kvinnliga lastbilschaufförer i Sverige, man träffar på någon då och då. Men var är feministernas oförställda glädje över att kvinnor har en plats i männens grovarbetarvärld? För det är väl inte så att det bara är glassiga kostymjobb till kvinnor som är tecken på äkta jämställdhet?

WIT:s ordförande Ellen Voie besökte Elmia Lastbil i höstas och har skrivit detta på deras hemsida (pdf).

 

Det här inlägget postades i Jämlikhet, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Feministiskt föregångsland

  1. Calle Kabo skriver:

    Det känns som att de där siffrorna måste diffa rätt friskt mellan olika företag inom Sverige. Jag tycker det känns som att det oftast är tjejer som kör lastbilarna på vägbygget på E20.

    • mats skriver:

      Så är det säkert. Jag undrar även om man bara räknat tunga lastbilar, över 16 ton. För kvinnor är ganska vanligt inom distribution.

  2. Isabella Östlund skriver:

    Tunga lastbilar över 16 ton, då ”krävs det säkert en mans muskelstyrka” :). Undrar om det är lika vanligt med kvinnor som kör lastbil som det är män som jobbar på dagis?

    • mats skriver:

      Nej, det krävs mycket liten muskelstyrka för att köra dagens lastbilar. Den viktigaste muskeln sitter ovan axlarna (på föraren). I Scanias kundtidning, Mil, som kom ut idag ges ett reportage om kvinnor som kör de nya malmekipagen för Northland-gruvan i Norrbotten. http://www.scania.se/om-scania/mil/2012/index.aspx
      Ja, frågan är om det är mer än 3% män på dagis i Sverige. Ett bra påpekande. Vad gör skolverk och kommuner för att locka män till denna verksamhet?
      Hur inverkar pedofiljakten och de svepande omdömena om ”mäns våld…” på viljan att bli utsatt för extra granskning på jobbet?

Kommentarer är stängda.