Det handlar inte om pengarna!

Marknaden för kolkrediter störtdök 2012. Priset för en utsläppsrätt sjönk från € 11,20/ton till € 6,40/ton. Värdet på den totala handeln sjönk från € 95 miljarder till € 61 miljarder. Det är en minskning med 36%, allt enligt Bloombergs. Utsläppsmarknaden skapades för att förmå företagen att släppa ut mindre CO2. För detta fick företagen utsläppsrätter baserade på dåvarande ”förbrukning”. Dessa utsläppsrätter kunde sedan säljas allt efter som man inte behövde dem.

Många företag har minskat sina utsläpp av CO2 och kunnat sälja sina rätter. Andra, som ökat produktionen, har kunnat köpa. Det är ingen ideal marknad, helt konstgjord och politiskt styrd, även om tillgång och efterfrågan tillåts spela viss roll.

Med rådande lågkonjunktur har efterfrågan på utsläppsrätter sjunkit tvärt. Naturligtvis har priserna sjunkit motsvarande. Nu tycker de (IETA) som administrerar börsen för utsläppsrätter att priset blivit för lågt. Man föreslår en indragning av 900 miljoner rätter. Det skulle få upp priset.

Att det skulle göra det dyrare att öka produktionen, för den som vid en ökning släpper ut mer CO2, tas ingen hänsyn till. Ett oförändrat utsläppsrättspris skulle göra det billigare och mer förutsebart att öka produktionen så att Europa kommer ur sin ekonomiska kris, men det är inte IETA:s ansvar. Eftersom IETA är politiskt styrt kunde man kanske vänta sig att en väg ut ur krisen skulle väga tyngre än lite CO2. Men när det gäller klimatpolitiken har man ju satt vargen att vakta fåren. Det är alltså de mest klimatneurotiska politikerna som bestämmer där.

Man kunde ju tycka att när behoven av utsläppsrätter sjunkit så har man nått sitt mål. Men nej. Visserligen var det inte skatt för att tjäna pengar på som angavs som skäl för att införa utsläppsrätterna, men nu när priset sjunkit så pass måste man ju göra något för att upp priset igen. Att intäkterna från en skattebas minskar är oerhört allvarligt det förstår väl alla, så kan man helt enkelt inte ha det.

IETA:s hopp står till Kalifornien, som just öppnat sin CO2-börs, samt Australien, Kina och Nord-Korea som ska öppna något av de närmaste åren. Om inte världen tillfrisknat från sin klimatneuros innan dess. Det handlar inte om pengarna, det handlar ju om principen att minska CO2-utsläppen, eller hur?

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.