Kol är det nya svarta

På jorden är livsformerna kolbaserade. Det innebär bland annat att alla livsformer är totalt beroende av att kol finns tillgängligt, att kol kan omsättas i en kolcykel där nya molekyler finns tillgängliga i livets tjänst, i regeneration av gamla kroppar i, nya arter, kombinationer, konstellationer. Om inget kol finns tillgängligt för jordens livsformer dör livet på jorden. Det kan liknas vid en total kolentropi, motsvarande energins entropiska slutfas.

Det finns tecken på att jorden under lång tid befunnit sig i ett tillstånd långt under optimum för livet här. Kol var mer lättillgängligt under planetens tidigare utvecklingsstadier. Man kan undra om liv hade kunnat uppstå här med den begränsade tillgång till kol som dagens tillstånd innebär. I det perspektivet är det förmodligen korrekt att hävda att vi med våra utsläpp av koldioxid hjälper livet på jorden. Vi plockar fram fastlagt kol och lotsar in det i kretsloppet igen.

Detta arbete där vi på liknande sätt som daggmasken för fram nyttigheter ur underjorden för planeten, dess bördighet och liv, som exempelvis kolet, har man lyckats svärta ner i allmänhetens ögon. Folket har lurats att tro att kolets svärta är något syndigt vilket skall undvikas på det att vi själva må undvika att svärtas därav och märkas med dödens färg indör domedagen.

Det gäller nu att visa att det är de som vandra runt på vår planet med klimatneurosens svarta sprayfärg och ”taggar” vår tillvaro med sin dystopiska grafitti som är de verkliga syndarna vilka kommer att dra olycka och elände över oss.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kol är det nya svarta

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Och jag som ber min stora familj att inte gå omkring i svart färgade kläder.
  99% av våra medmänniskor har ingen aning om livsfunktioner i det perspektivet!

 2. Niklas skriver:

  Världens vanligaste enzym, RuBisCO (Ribulose-1,5-bisphosphate carboxylase oxygenase), är utvecklad för betydligt högre koldioxidhalter än dagens nivåer. Dagens låga koldioxidhalter resulterar i en betydande fotorespiration hos C3-växter på upp till 25%.

  • mats skriver:

   Roligt med uppmärksamma och kunniga läsare. För den som eventuellt glömt vad C3-växter är finns en kort förklaring här, http://sv.wikipedia.org/wiki/C3-växter
   och länkar till andra nyckelord.

   Jag tolkar ditt svar som att du håller med om att vi egentligen gör livet på jorden en tjänst när vi återför kol till kretsloppet.

   • Niklas skriver:

    Tja, genom att höja koldioxidhalten i atmosfären gynnas vissa organismer, medan andra organismer missgynnas. Hur vida vår västeuropeiska livsstil gynnas eller missgynnas av en ökad koldioxidhalt, låter jag vara osagt. Frågan är ganska komplex.

    Jag har hört ryktas om att vissa växtförsök i koldioxidberikad atmosfär visat på lägre skörd än kontrollgruppen (med normal koldioxidhalt). Har dock inga referenser, utan refererar fritt ur minnet.

Kommentarer är stängda.