Hat

Hat är en irrationell känsla eller uppfattning om något, kombinerad med ilska och/eller aggressivitet. Irrationellt är det när uppfattningen inte stöds av tillgänglig fakta eller företeelser i verkligheten. Som i grunden frihetlig liberal vägrar jag hata, av princip. Jag vill vara bättre än så. Jag kan tycka illa om något eller rent av känna avsky, men jag hatar inte.

Det finns många åsikter människor hyser av irrationella skäl. Det kan vara en gudstro, feminism, tro på klimathotet, rovdjur, rasism, etc. Gemensamt för dessa människor är att de ofta blir väldigt upprörda när man påvisar det irrationella i deras tro, när man påvisar inkonsekvenser i deras paradigm. De mest extrema av dem blir hatiska. Det kan bero på att de inte uthärdar tanken på att den fasta punkten i deras tillvaro rubbas.

Så de människor i den svenska debatten som på rationella grunder och med fakta ifrågasätter gudstro, feminism, klimathot, rovdjur eller invandring blir ofta drabbade av hat från de irrationella zeloterna. För att ytterligare understryka hur synd det är om dessa blint troende brukar de hävda att de är utsatta för hatkampanjer. Men det är alltså ren och skär inbillning, attribution, för att kunna upprätthålla den egna världsbilden ett litet tag till.

Eftersom hat inte är ett helt rumsrent uttryck för känslor i vår kultur, finns det andra sätt att uttrycka dem. Det ena är smutskastning, där man tillskriver föremålet för sitt hat moraliskt tvivelaktiga egenskaper. Det andra är förlöjligande, där man gör sig lustig över motståndarens insinuerat otillräckliga intelligens. Därmed framgår att även det förtäckta och accepterade hatet tillhör avdelningen härskartekniker.

PS. Näthatet har nu vevats i media som ett stort problem i mer än en månad och nu går RPS ut och kräver att polisen ska sätta fast betydligt fler som kör bara lite för fort på våra vägar. Vad säger det om proportionerna på både näthatet och fortkörning?

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.