Väbel slår bonde

Jag refererade igår till hur miljöaktivisten Fredrik Norrman även jobbar som beslutsfattare på länsstyrelsen. För mig är hans två uppdrag oförenliga med allmänhetens tillit. Men det finns fler fall i vår myndighetsutövning där man förundras över sakernas tillstånd.

En 72-årig bonde i Halland blev skadad (armen bruten eller ur led, i vart fall gipsad) i kontakten med polis när dessa skulle ge begärd handräckning till en djurskyddsinpektör vid en oanmäld inspektion. Ni har förmodligen läst om detta här, här, här och här. Inspektören befarade problem och hade därför begärt polisens närvaro.

Hur och varför bonden kom till skada kan jag inte uttala mig om. Det vore att föregripa den rättsliga process som nu är inledd. Men det märkliga är att inspektören redan gjort sitt besök och lämnat platsen när polisen kom dit. Uppenbarligen hade det avlöpt utan incidenter som krävde polishjälp. Så vad de hade för anledning att alls vara där och att ge sig på bonden, det är det stora frågetecknet. Har inte myndigheterna någon kommunikation sins emellan? Kan en myndighet bara beställa ”assistans” ungefär som från HA eller någon maffiaboss? Typ, jag har en besvärlig kund här, som skulle behöva mjukas upp lite. För att säkerställa sitt alibi så är naturligtvis inte beställaren på plats när ”uppmjukningen” sker.

Är Sverige en rättsstat? Vilken uppgift fyller djurskyddet för statens del, egentligen? Hur viktigt är det repressiva inslaget i myndigheternas ”tillsyn”? Är det prätorernas maktövertagande vi ser?

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Väbel slår bonde

 1. Astrid skriver:

  Detta är ingen unik händelse utan polisen agerar med våld regelmässigt mot djur och djurägare, företrädesvis gamla och kvinnor, och försvarar det med att de ger ”handräckning” dvs lyder order! Nedan några exempel , det finns många fler på min blogg! Sök ex. på ”polis”!
  http://forysta.bloggspace.se/1559791/Det-ar-poppis-att-kla-ut-sig-till-polis/
  http://forysta.bloggspace.se/1559791/Det-ar-poppis-att-kla-ut-sig-till-polis/
  http://forysta.bloggspace.se/1357507/Annu-ett-modigt-polisingripande/
  http://forysta.bloggspace.se/1632859/Vem-ar-utsatt-for-vald/

 2. mats skriver:

  Många allvarliga övergrepp du berättar om. Det verkar nästan som om länsstyrelsen i Skåne blivit ett näste för rättshaverister i offentlig tjänst. Vi har ju tidigare noterat hur man bär sig åt mot markägare, i synnerhet om det handlar om mark i strandnära läge.

 3. Sven skriver:

  Inte bara Skåne, inte bara länsstyrelser och polis, detta beteende från anställda myndighetstjänstemän är vida spritt över olika typer av sk förvaltning, socialtjänst, försäkringskassa, A-kassa, sjukvården, kronofogden, kommunal verksamhet mfl mfl, det är det Sverige vi har idag, fråga mig bara inte hur det kommer sig jag kan inte den dolda agendan.

 4. Celia Sager skriver:

  Dessa myndighetsövergrepp sker överallt i Sverige.
  I Stockholm , (Östermalm), Hjorthagen, Småland, överallt i Sverige.
  I mitt fall kom 2 djurskyddshandläggare med 5 poliser i 3 polisbilar och ”omhändertog” två småhundar från mig, en 58 kg tung 60 årig , icke våldsbenägen kvinna, inget fel på hundarna. Ang. fel på omhändertagarna kan man ju fundera. En av poliserna- befälet- var mycket mänsklig. Samma djurskyddare hade varit delaktiga i förföljandet av innehavaren av Bodils Minicirkus, som slutade mycket tragiskt, vilket denne polisman väl kände till.

  Att djur ska må väl är alla överens om, men om de gör det p.g.a. centimetermått eller att de är älskade och därför sköts väl kan inte djurskyddet fatta, eftersom de oftast saknar empati och etik.
  Våra myndighetsföreträdare ska föregå som goda exempel annars kan vi vanliga människor inga att identifiera oss med.
  Samhället faller ihop som ett korthus.

  Celia

 5. natti skriver:

  jaa om jag må komme ind her , så kan jag sage at jag even oxå blev groft over rumlat af polisen med store blå märker , her var inte at komme efter alls endå har man tilsvinet min äre och min mensklige rattighed och even tilåte at give mej djur forbud med denne litte venlighed at jag fik klappe djur men jag bare har fået 12 vecka at forsvinna her i från dette land . eller jag forlorre alt jag ejer och har ., Er det så her man göre i Sverige .. jeg er om nogen temmelig chokeret even i panik .. alle mine djur er top fine och ikke en mangler nået alls .. dette er Pur opspind for at få i från mej hemmet mit .,. som jo ocå har en stor friverdi och i grunde handle om mine Aktiver . Hvad kan dom få for det .. kanske nemmer at vendet til Forrår så er der flere möjligheder at få ind deres ide om penga i mine sager ,, så jag har bare nu ca 10 veckor at hitte hem i for inte at forlore mine elskede djur .. som for månge af dom har fult mej hele livet i gennem .. jo jag Takke for den fine behanling jag har fået i dette land .. !!! mvh natti —

 6. Åke Skogevall skriver:

  ”det är det Sverige vi har idag, fråga mig bara inte hur det kommer sig jag kan inte den dolda agendan.” säger Sven.

  Det behövs ingen dold agenda. Bara lite svensk politik och myndighetsförordning.

  – ta bort tjänstemannaansvaret för myndighetens tjänstemän (bara dömda brott eller illojalitet mot organisationen är motiv för avsked eller bestraffning)
  – karriär och lön sätts efter individuella förhandlingar (liksom rekrytering)
  – nyckeltal för prestationsmätning sätts på lätt mätt sätt (bra djurskydd mäts med antal förelägganden, antal djurförbud, antal djuromhändertaganden och antal polisanmälningar – för att mäta djurens välbefinnande saknas mätetal, här gäller djurskyddsinspektörens bedömning och lagtolkning över de flesta externa experter)
  – ge myndigheten rätt att utdöma straff, omhänderta djur och förinta bevisen innan eventuellt yttrande eller överklagande. ”i extrema fall” – numera det vanligaste.
  – den som prioriterar medborgarintresse framför organisationens intresse slutar självmant eller mobbas ut.

  Vilka kompetenser ackumuleras då i tjänstemannaledet?
  Det har väl inte gått så långt överallt. Men vilka motkrafter finns?

  Politiker som tar ansvar för tjänstemännens beslut?
  Men svenskan har inte ens ett ord för engelskans ”accountability” – att ställas till svars.

  • mats skriver:

   Jag återkommer med en sådan artikel om urvalsprocesserna till offentlig tjänst. Jag har en på gång. Den är inte PK.

 7. John skriver:

  Olagliga statliga övergrepp och ingrepp blir allt vanligare i denna ”såkallade” demokrati.
  Och inte sällan heller grundlösa och obefogade sådana.
  Jag tror inte riktigt folk förstår vilken MAKT Länstyrelsen har..
  Länstyrelsen beslutar och Polisen verkställer, men Polisen och även Domstolarna
  verkar nästan ”rädda” för Länstyrelsen, och dom går nästan alltid på LSTs linje.
  Länstyrelsen kan alltså nästan bete sig hur som helst, och ljuga hur som helst..
  Och bli betrodda, och komma undan med det..
  John.

Kommentarer är stängda.