Tyskarna fattigare än greker

Förmodligen har ingen undgått grekers och cyprioters krav på att Tyskland ska betala för Greklands och Cyperns dåliga ekonomi. Faktiskt är det så att alla euroländer tittar lystet på Tyskland och deras kassakista. Läser man ECB:s senaste rapport (pdf, tabell 11.12 sid 48) framgår det dock att de tyska hushållen i genomsnitt har större skulder än greker och cyprioter, som andel av respektive lands BNP.

Tyskland har högre BNP än Grekland och Cypern. Så om man skulle realisera skulderna i verkliga pengar, givet att det vore möjligt, så skulle tyskarna var skyldiga betydligt mer. Sådan här statistik kan man vrida och vända på många sätt. Ett sätt att beskriva PIIGS-ländrnas problem är att de har för låg produktivitet i förhållande till sin skuldsättning, eftersom deras BNP är lägre än Tysklands.

Så varför är produktiviteten låg? En möjlighet är att man är för generösa med de skattemedel man får in. Dessa länder har hållit sig med generösa pensionsregler för kvinnor och offentligt anställda, låga krav på innovation och effektivisering. Det är inte helt malplacerat att kalla det för en maña-kultur.

Statistiken visar inte vad hushållen lånat pengar till i de olika länderna. Om man i Tyskland lånat till boendet i ett land med höga bopriser (kanske en bubbla) så är det ändå mindre allvarligt än om PIIGS lånat till konsumtion. Då finns ju ingen säkerhet kvar. Här kan medlemskapet i euroområdet ha fungerat som att ge ett öppet kreditkort till folk som inte har adekvat betalningsförmåga och inte självbehärskning nog att hålla igen på spenderandet.

Detta förhållande är observerat av den stora tyska tidningen Der Spiegel, så det sista ordet är förmodligen inte sagt från tyskt håll. Imorgon gör jag en liten analys på Sverige från samma statistik.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Tyskarna fattigare än greker

 1. Thomas skriver:

  Detta var något som var helt klart för mig redan från början i debatten…
  Grekland har politiker som gynnar sina medborgare!
  Grekiska folket har inga skulder, ty de äger sitt boende!
  Däremott så har alltså staten tagit på sig skuldbördan!
  När det gick upp för grekiska folket att staten hade stora skulder, så gick man i taket….
  Vilka svin, tyckte man, ty vi som,medborgare har skött vår ekonomi…
  Varför klarar inte politiken det då oxå….
  Samma är det i Italien och delvis även i Spanien…

  I norra EU har medborgarna gynnat sina politiker och accepterat att staten borde ha balans i ekonomin och därmed har medborgarna tagit på sig skuldbördan…

  Omvänt förhållande!
  I södra EU har politikerna gynnat sina medborgare, medan i norra EU har medborgarna gynnat sina politiker!

  Frågan är då.
  Vad gör vi åt detta?

Kommentarer är stängda.