Vanföreställningen härskar i Europa

Den 22 maj hölls ett toppmöte i EU där man skulle bestämma energipolitiken. Svensken Hans Nilsson, medlem av rådet för energieffektiv ekonomi (ECEEE), kallar reslutatet för en cocktail av kortsiktiga affärsintressen och vekt ledarskap. Toppmötet kom nämligen inte fram till några bindande avtal om utfasning av fossila bränslen. Nilsson och andra i hans sällskap tror tydligen fortfarande på myten att fossila bränslen för med sig Jordens undergång och att påtvingad energibesparing alltid är bättre än affärsmässiga avvägningar. Nilsson menar på fullt allvar att vi ska satsa stora summor skattepengar på att bygga välisolerade hus. Detta menar han ska i sin tur få den privata marknaden att satsa ännu mer när man insett den goda effekten. Vilka pengar tror han att den privata sektron har kvar att satsa efter att byråkratin beslagtagit pengarna i skatt för att isolera hus med med? Alarmistiska Euractive.com återger Nilssons version istället för att ge ett korrekt referat av mötet.

Medan elpriserna i USA har sjunkit med 5% på sju år har elpriset i Europa stigit med 40% under samma tid. Den som tror att industrins konkurrenskraft och arbetsmarkanderna i Europa inte påverkas av en sådan förändring i kostnadsläge måste vara mer än lovligt okunnig i ekonomi. Gröna och röda politiker vill väldigt gärna fortsätta detaljstyra medborgarnas val. SVT sjunger en sorgesång om hur den förträffliga solenergin inte är lönsam utan kraftiga subventioner och styrande politik.

På mötet förklarade England, Polen och Rumäniens statsministrar att Europa måste hoppa på skiffergastekniken, innan vi blir allt för akterseglade av USA och Kina. Resultatet av denna spricka mellan statsledarna blev ett slutdokument av fluff, förordande lite av varje, utan att peka ut någon framkomlig väg.

Tidningen Deutsche Welle skrev samma dag som toppmötet att allt fler tyska industrier överväger att flytta utomlands på grund av den vansinniga energipolitiken i hemlandet. USA nämns som ett lockande alternativ. Denna nyhet noteras intresserat på andra sidan Atlanten, där industrialister oroas att president Obama i den heliga klimatpolitikens namn ska börja föra en energipolitik som hotar nationens vålstånd och utveckling.

När ska svenska media börja rapportera nyktert och sakligt om dessa frågor och om den debatt som faktiskt förs både vetenskapligt, ekonomiskt och politiskt i resten av världen?

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vanföreställningen härskar i Europa

 1. Anders Rydén skriver:

  Nu tror jag att det är få markägare som frivilligt vill att det skall brytas skiffergas på deras mark, en klar intressekonflikt. Hur kan man lösa det?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Markägarens synpunkter när tiden är inne för kleptokraterna att konfiskera marken för det ”allmännas” bästa kommer garanterat klinga ohörda. Det gick ju inte ens att inmuta fru Lööfs egendom för mineralutvinning. Det var ju en enskild medborgares initiativ, med annan värdegrund än den förhärskande politiska?

   • Anders Rydén skriver:

    Nu är jag definitivt för äganderätten, och jag kan inte tänka mig att många markägare vill ha någon brytning på sin mark

Kommentarer är stängda.