Tjänstemannaansvar och ”Oath of Office”

I Sverige avskaffades tjänstemannaansvaret med 1974 års grundlagsreform. I praktiken har det inneburit att politikerna helt och hållet släppt tyglarna. Eftersom vi saknar konstitutionell maktdelning och konstituionell rätt för folket att när som helst återta makten kan vi inte heller rädda våra politiker ur deras belägenhet. I praktiken har vi bestulits på vår demokrati och har ingen laglig rätt att ta den tillbaka. Att beviljas förmånen att rösta en gång vart fjärde år är inte tillräcklig kompensation.

USA har länge plågats av samma tendenser, men där är läget bättre och folket mer beslutsamt att inte ge upp sina rättigheter och sin frihet. Flera folkliga rörelser, men även bland de offentliganställda verkar i motsatt riktning. Bland dessa kan nämnas tea-partyrörelsen, CSPOA och flera valda ombud på lokal nivå som vägrar ta order från Washington, när de har konkret stöd av konstitutionen. Vi kanske kan kalla dem konstitutionalister eller nullifikationister. De har gjort det till en hederssak att hålla på konstitutionens regler och om nödvändigt trotsa besluten i Washington, genom att nullifiera dem i den utsträckning konstitutionen och lokal lag ger den möjligheten.

I USA förekommer val till offentliga ämbeten i betydligt högre grad än i Sverige. När dessa valda personer börjar sin tjänst får de alltid svära in sig med en ”oath of office”, där de lovar att följa och upprätthålla lagen och konstitutionen. De ikläder sig ett edsvuret tjänstemannaansvar. Organisationen CSPOA (The Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association) är en organisation som klivit fram och stöder sina medlemmar i deras kamp att hålla vad de lovat, även om det innebär att trotsa presidentens direkta order eller federala myndigheter.

Vid ett stort möte i St. Louis, Missouri nyligen uttalade de  att the freedoms guaranteed by our Constitution are in clear and present danger from the federal government and that states “have the right, and are in duty bound, to interpose for arresting the progress of the evil” attendant on the nearly constant federal assault on liberty and the attempt by many to convert states into mere subordinate units of an all-powerful central authority.

Kansas vägrar lyda okonstitutionell lag från Washington. Nyligen har guvernör Sam Brownback skrivit på en lokal Kansas-lag som ogiltigförklarar den federala lagen om inskränkningar i rätten att bära vapen. Justitieminister Holder skrev då ett brev till honom där han uppmanades att verkställa federal lag. Brownback har svarat att konstitutionen går före allt annat.

Trots vad jag skrev om prätorerna nyligen är det inte dags att ge upp på USA riktigt än.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Tjänstemannaansvar och ”Oath of Office”

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Svenske ”Svensson” har inte en aning vad Du skriver om. Själen, kroppen och egendomen sålde han till socialisterna för länge sedan för att bli garanterad en schimär, ”tryggheten”?
    Här kommer en numera ganska ”normal” svensk upplevelse: en äldre herre, (granne till oss) plantskoleägare 96 år gammal blev rånad förra veckan av tre maskerade män. Rånarna ville ha nyckeln till kassaskåpet men 96åringen vägrade. I två timmar plågade rånarna mannen som vägrade att lämna ut nycklarna.
    Rånarna gav upp och försvann. Inom synhåll från den rånade mannens hus bor Hr. Lars Vilks som är bevakad och skyddad dygnet runt av SÄPO och Securitas folk. L V behöver inte ta ett steg utan att två vakter skyddar honom och detta har pågått i ca två år för skattebetalarnas pengar.
    I Sverige är vi alla lika inför ”korrupta” politiker? Och det allra värsta, befolkningen ”bryr” sig inte.
    Gör som i Grekland, stäng ner propagandacentralen SR/SVT, då vaknar kanske befolkningen.

    • mats skriver:

      Tyvärr måste jag i stora delar hålla med dig. Svenskarna i gemen tror att sanningen kommer från SVT/SR, några tror till och med att den kommer från Epressen/AB/DN/SvD/GT, huga!
      Din 96-årige granne (gissar jag) och några till av oss önskar dock vi hade fler ”checks & balances” av amerikanskt snitt.

      • Thomas skriver:

        När jag ifrågasatte att man skall betala tv-licens, ty med rättnivå på deras verksamehet ( en kanal med samhällsinformation och detsamma i radion) så var jag ”inte delaktig i samhället”…..
        Skrattretande…

  2. Thomas skriver:

    Tanken gock fortare än fingrarna…
    Hoppade över flera ord här ovan…

    Nåväl, du menar att detta finns att läsa någonstans i papper från 1974?
    På samma gång som vi fick enkammarriksdagen?
    Man lade in fler moment i den förändringen som inte var så uppenbara då, kanske…?

    Tänk vad vad skriver i historieboken en gång, i så fall…
    ”Socialdemokratin fick makten i den begynnande demokratin i början av 1900-talet. Under sin nästan sekellånga regeringstid hann detta parti att göra Sverige till en koloni och förslava sina medborgare. Ett större politiskt bedrägeri kan väl bara Lenins i Ryssland vara.
    Men ryssarna lyckades vända på sin svåra situation och är åter ett fritt folk, medan svenskarna förlorat sitt oberoende och sin nationella självständighet. En av Europas äldsta nationer försvann strax efter milleniumskiftet 2000 då Sverige blev en råvarukoloni under Eurpeiska Unionen, till skillnad från sina grannländer Finland och Norge som inte gav upp sin nationella identitet och självständighet.”

    • mats skriver:

      O’ ja! 1974 års grundlagsändring är en av de största vi någonsin haft. Myndighetsåldern sänktes till 18 år, Konungens förhållande till makten ändrades, mm. Informationen om förändringarna var den gången förhållandevis god, jämfört med nu senast. Men det fanns ingen opposition, ingen kanal för en opposition att göra sig hörd.
      Enkammarriksdagen genomfördes 1971. Det var de här åren, Palmes tid, från 1968 fram till hans död som sossarna cementerade DDR-staten i Sverige, minns löntagarfonderna, LAS, skärholmsfruarna, etc.

Kommentarer är stängda.